Safari 5 – най-бързият браузър, според Apple

Apple обяви новия си браузър Safari 5 за най-бърз и най-иновационен в света. По данни на компанията, при работа с JavaScript версия 5 е с 30% по-производителна от Safari 4, с 3% от гугълския Chrome 5.0 и с над два пъти спрямо Firefox 3.6.

Подобрението се дължи на новия енджин Nitro JavaScript, пояснява Apple. Браузърът работи и с Mac, и с Windows, поддържа новия стандарт HTML5 и включва усъвършенствани инструменти в помощ на разработчиците на сайтове.

Версия 5 идва с функция "Safari Reader", която подобрява четенето на статии в интернет. С натискане на един бутон в адресния ред, от уеб страницата изчезват всички реклами и мултимедийно съдържание, като остават само текстът и илюстрациите в основната рамка.

Потребителят може да увеличава и намалява получения прозорец или да копира в него текст, а браузърът запомня последните настройки и при следващото влизане предлага разглеждане на страницата в режим "Safari Reader" със същите параметри.

Интелигентният адресен ред на Safari 5 запомня посетените от потребителя страници и при въвеждане на част от адрес предлага варианти, дори и въведената част да не е от началото на адреса на желаната страница.

Safari 5 може да бъде настроен така, че новите страници да се откриват не в нови прозорци, а в табове.

При работа под Windows, мултимедийното съдържание се ускорява хардуерно за по-плавно възпроизвеждане. По-рано тази седмица обаче Microsoft публикува видео, което показва скоростни предимства на все още неизлезлия Internet Explorer 9 спрямо Safari 5.

Браузърът на Apple предлага също възможност за избор на търсачка измежду Google, Yahoo и Bing.

Даунлоуд: Safari 5

Коментар