НАБИС вече предлага търсене като в Google

Библиотеките трябва да бъдат актуални и в крак с интересите на хората, за да задържат тяхното внимание, заявиха участници във форума на НАБИС

Библиотеките трябва да бъдат актуални и в крак с интересите на хората, за да задържат тяхното внимание, заявиха участници във форума на НАБИС

Националната академична библиотечно-информационна система (НАБИС) вече предлага възможности за търсене, идентични с алгоритъма на Google. Системата работи през сводния онлайн каталог на библиотеките НАБИС – nalis.bg, стана ясно на конференция за новостите в библиотечния софтуер.

Библиотеките навлизат в нов етап от развитието си и трябва да бъдат актуални и в крак с интересите на хората, за да задържат тяхното внимание и да им бъдат полезни по нов начин, заяви директорът на Фондация НАБИС – Динчо Кръстев. По неговите думи, моделът на търсене на Google, който се използва в Сводния каталог НАБИС, улеснява потребителите, защото е максимално опростен и познат.

Търсенето е интуитивно и съобразено с индивидуалния потребителски опит на други хора. Например, ако 500 или повече души вече са търсили по ключова дума „Вазов” и 300 от тях са кликнали върху точно определено заглавие, то системата отчита този интерес и автоматично издърпва въпросния запис по-нагоре в списъка. По модела на Google търсенето се извършва само в един прозорец и е максимално опростено, защото е ориентирано към потребителите.

Друго улеснение за потребителите на nalis.bg е въвеждането на възможност за унифициране на файловете, в които се съхраняват дигиталните колекции. „Това е огромен проблем, който стои пред библиотеките, защото всяка промяна на най-често използваните формати налага и смяна на формата на всеки един от вече направените записи. Сега, чрез единния каталог, това ще става автоматично”, поясниха от НАБИС.

От средата на месеца ще заработи пълноценно и системата за междубиблиотечно заемане, което също може да се извършва през онлайн каталога на библиотеките. Всеки потребител на каталога НАБИС ще може да заявява книга от библиотека, която е член на фондацията, и да я получава в най-близката библиотека, чиито услуги ползва. Практически книга, която се намира например в библиотеката в Русе, ще може да бъде получена в София, обясни Събина Анева от фондация НАБИС. Новата услуга ще бъде достъпна за хората от цялата страна на цената на пощенските разходи.

Към момента в проекта НАБИС участват почти 30 библиотеки от страната, които дават достъп до своите електронни каталози. Целта е създаване на единен своден онлайн каталог на академичните библиотеки в България, който да позволи интегрирано търсене чрез интернет в каталозите на тези библиотеки, достъп до библиографската информация за техните книжни и електронни ресурси и до предоставяните от тях услуги през общ портал.

Коментари по темата: „НАБИС вече предлага търсене като в Google”

добавете коментар...

  1. Георгиева

    що за свободен каталог,щом не мога да се добера до него?

  2. Потребител

    Стандартен съвет към потребителя “Ket”:
    – при проблеми с работата на информационната система НАБИС, обърнете се към онлайн-контактната информация (http://www.nalis.bg/about_us/contact), а не тук като коментар към темата.
    – за ваше улеснение там пише следното:
    NALIS Foundation
    51, “6-ti septemvri” Str.
    Sofia 1142
    Bulgaria
    phone: (+359 2) 9811483
    email: office@nalis.bg
    – предполагам че администраторите и модераторите на сайта, ще го имат предвид.

  3. Ket

    На няколко пъти опитвам да се добера до тоя своден каталог – с един резултат:

    The connection has timed out

    The server at primo3.nalis.bg is taking too long to respond.

Коментар