Идеята за интернет възникнала през 1895 г.

Пол Отлет имал идея да създаде система, която позволява отдалечен достъп до библиотеки

Пол Отлет имал идея да създаде система, която позволява отдалечен достъп до библиотеки

Белгийски учен виждал появата на интернет още в далечната 1895 година. Пол Отлет лансирал идея за създаване на универсални библиотеки с възможност за достъп до огромен архив от книги на всеки желаещ, съобщи engadget.com.

По-късно, през 1934 г. Отлет, заедно с лауреата на Нобелова награда за мир Анри Лафонтен и знаменития архитект Ле Корбюзие, описва своята концепция за свободен достъп до информация с помощта на телефонна връзка и екран.

Крайната цел на Пол Отлет била създаване на система, в която всеки желаещ може да получи достъп до необходимите книги, използвайки индивидуален екран и телефонна мрежа. Учените не успели да реализират напълно идеята, но в крайна сметка била създадена услуга за предоставяне на информация чрез телеграф.

На 2 септември 1969 г. в Калифорнийския университет е инсталиран първият сървър ARPANET, а на 29 октомври същата година е осъществена комуникация между два възела на мрежата, отдалечени на разстояние 640 км. Именно тази дата се счита за рожден ден на Интернет.

Коментари по темата: „Идеята за интернет възникнала през 1895 г.”

добавете коментар...

  1. sadasa

    Така е самата идея за безжично зареждане е родил Тесла.

  2. Петър

    Благодаря! Интересна информация. Също бих допълнил, че Никола Тесла през 1890 г. прави първите експерименти за безжична телекомуникационна глобална система.

    Никола Тесла също е имал идеята и плановете за световна комуникационна мрежа. Благодарение на Тесла и неговите открития за електроцентрали с променлив ток, генератори, безжичен пренос на ток и много други на които дължим огромния напредък и прогрес.

    Много от откритията му са изпреварили времето си с векове и предстоят да бъдат реализирани. Нека да го помним и да няма хора които си приписват неговите идеи за свои собствени както е наскоро с безжичното зареждане на батериите на мобилните устройства.

Коментар