Нестле влага 12,5 млн. лв. в ново производство у нас

„Това е една сладка инвестиция, в прекия и преносния смисъл на думата”,  заяви заместник министър-председателят по икономическото развитие доц. Даниела Бобева

„Това е една сладка инвестиция, в прекия и преносния смисъл на думата”, заяви заместник министър-председателят по икономическото развитие доц. Даниела Бобева

Нестле България откри обновена линия за производство на единствения по рода си шоколадов десерт Kit Kat Double Caramel. Сладкишът, произвеждан само у нас, ще изнася за държави от целия свят, обявиха от компанията.

Инвестицията във фабриката на Нестле за шоколадови десерти и бисквити в София възлиза на 12,8 милиона лева. В последните десет години компанията е инвестирала у нас над 146 милиона лева, а за периода 2012-2013 вложенията са в размер на 35,2 милиона лв., съобщи изпълнителният директор на Нестле България – Хуан Карлос Пералехо.

„Качествените инвеститори успяват да се възползват от сравнителните предимства, да бъдат конкурентоспособни и да разширяват присъствието си на глобалния пазар като изнасят по целия свят продукция, произведена в България”, заяви заместник министър-председателят по икономическото развитие доц. Даниела Бобева.

През 2007 г. фабриката на Нестле в България стана един от трите най-големи центъра за производство на Kit Kat в Европа. Около 70% от производството е предназначено за износ в повече от 35 страни, предимно в Европа, както и Канада и Австралия, уточни директорът на фабриката Мартин Крон.

Нестле България изнася повече от 400 млн. десерта Kit Kat за редица държави. Всяка секунда по света се консумират по 150 Kit Kat, а всеки 14-и от тях е произведен у нас.

Към момента служителите на Нестле България са над 1500 души в цялата страна, някои от които работят в компанията вече над 20 години. Фабриката в София осигурява работни места на над 730 души, a с обновената линия ще бъдат ангажирани още поне 100 души.

Фабриката има повече от 75-годишен опит в производството на шоколадови продукти и през 1994 г. става част от Нестле. През 2007 г. е избрана за компетентен център за производството на Kit Kat в Европа и се превръща в един от трите най-големи европейски центъра за неговото производство.

Коментар