Microsoft намекна за Windows с отворен код

Марк Русинович е посветил голяма част от времето си в Microsoft на продукти с отворен код

Марк Русинович е посветил голяма част от времето си в Microsoft на продукти с отворен код (снимка: windowsitpro.com)

Microsoft може да отвори изходния код на Windows. Подобен сценарий за развитие на най-популярната десктоп операционна система не e изключен, става ясно от изявление на един от водещите инженери на Microsoft – Марк Русинович.

„Това определено е възможно. Това е нова Microsoft”, казва Русинович, цитиран от Wired.com. Той говори пред няколко стотин професионалисти на конференцията ChefCon в Сан Франциско, които ползват приложението с отворен код Chef, предназначено за настройка на сървъри.

В последно време Microsoft силно се промени и сега се отнася толерантно към много неща, които по-рано не търпеше, вкл. отворения код, споделят специалисти. „Това нямаше как да се случи преди две години”, коментира думите на Русинович инженерът от Facebook Фил Дибоуиц.

Вероятно мнозина си спомнят, че през 2001 г. тогавашният изпълнителен директор на Microsoft Стив Балмър сравни Linux с раково образование, което поразява всичко, до което се докосне, имайки предвид интелектуалната собственост.

Отварянето на кода на Windows би могло да разшири сферата на приложение на тази операционна система, отбелязва Wired. Отвореният код е по-лесен за проверка и по-лесно се превръща в нов продукт. Ако Windows получи по-широка област на приложение, тогава повече хора ще започнат да използват програми на Microsoft, създадени за Windows.

Дори когато Microsoft приведе Windows във формат с отворен код, операционната система ще продължи да носи печалби на компанията, тъй като много организации по света ще се нуждаят от дистрибуции, внедряване и поддръжка на Windows.

Марк Русинович е посветил голяма част от времето си на продукти с отворен код. Сред тях са сървърните компоненти на платформата .Net, изходният код на които беше отворен от Microsoft през 2014 г. Миналия месец пък компанията отвори изходния код на ранните версии на MS-DOS и Word.

Новата политика на Microsoft се прокарва от изпълнителния директор Сатя Надела, който пое управлението на корпорацията през февруари 2014 г. Под негово ръководство Microsoft стана по-благоразположена към конкуренти платформи и пусна сензорни версии на пакета Office първо за iPad и Android таблети и едва след това за собствената си платформа Windows.

Коментари по темата: „Microsoft намекна за Windows с отворен код”

добавете коментар...

  1. Vila

    Хубаво е хората да разбират какво действително ще получат – или по-скоро, няма да получат – от Майкрософт. Дори и да отворят кода на Windows, което всъщност никой не е обещал, то това не е никаква гаранция за сигурност, нито пък че Windows ще стане по-евтина, или някакво кой знае какво предимство пред конкурентните и? фирми.

    А че Майкрософт или други, по свое или по-горно желание, може да извива ръце на производители, например да вграждат back door в хардуера, не е някаква нечувана ситуация. И анти-конспиратизмът в днешно време звучи несериозно, предвид всички официално публикации и признания, свързани с тайното конспиративно вояорство над населението без съдебна заповед, извършвано и чрез корпорации, като Майкрософт и други.

    Явно, след като Майкрософт се виждат принудени дори да отворят кода на Windows, за да оцелеят на пазара или по някаква друга причина, и това, както се разбира, изобщо не е гаранция за някаква сигурност на клиентите им, то следващата стъпка може да е производителите да се видят принудени да отворят хардуера. Освен ако не им забранят.

  2. Ivan

    БМ или какъвто си там. Не си прав има хардуерни и други подобни специално за клавиатури – дори се продават. Ти като си проспал никой не ти е виновен.

    Освен това американските служби и военни имат пълна забрана да ползват електрониката която ние ползуваме от Китай. Те имат специални поръчки за произведена електроника само вътре държавата им.

    Това са факти. Най-доброто и перфектно решение е това което се ползва вече масово шпионски чипове и хардуер с вграден микро код в чипа – firmware който може да краде данни без никакви пречки. Не можеш да го нито да го спреш нито да го демонтираш което е равносилно да си счупиш електрониката.

    “тапи” за клавиатури има потърси продават се. Това са добавки които могат да се монтират и свалят – обаче при серийно производство могат и го правят във всяка една част от компютър или смартфон могат да интегрират специални хардуерно забити скрити функции.

    Имам още примери няма да споменавам името на компютърната фирма – достатъчно са големи и известни. Та за тях какво правят продават нови комютри с екстри в BIOS-са или вече се води неговият наследник UEFI – действително има забити в чипа уникални идентификатори които се обвързват с данните на купувача и тяхната база от данни.

    Освен това в новите BIOS-си има мрежови функции и могат да свързват компютъра в интернет дори към cloud, да се свалят updates, отдалечен контрол и т.н. и всичко това дори без да има инсталирана операционна система като Windows. Така че за какво говорим цяла система безинсталацинно работеща има на ниво чипове.

    Друг факт далаверата Windows + Intel е известна още като Wintel. Каквото каже Microsoft това ще слагат в чиповете от Intel. Това сътрудничество е много отдавна.

    Ама трябва да има будни мозъци, които да мислят и четат преди да пишат глупости като БМ еди кой си.

    Логична и очаквана стъпка от Windows да затегнат още повече примката с чиповете и най-новият производствен процес за висока интеграция на всевъзможни неща в електрониката. Никоя операцинна система не може да ви защити на ниво хардуер. Това е лошото бъдеще станало вече реалност.

  3. БМ

    Толкова глупости изписани на кв. см. в коментарите рядко се виждат.
    @Драганчо, ти знаеш ли какво представлява клавиатурата и какъв хардуер има в нея? Ако можеш да обясниш как ще ти прихванат паролите от клавиатурата? … Това се прави от програми, които са на компютъра, а не в клавиатурата и са софтуер, а не хардуер.
    @Anonymous1 Ако правителствата и тайните служби “извият ръцете” на М$, виновни ще са правителствата, а не М$.
    И моля, това е технически сайт, хайде хората с конспирациите да си спестят коментарите, че звучат смешно в този сайт!
    Между другото статията е за Майкрософт и Отворения код. Всички писанки за чипове, шпиони и подобни са чист сапм.
    Добре че има и нормални коментиращи като Anonymous2, че иначе положението щеше да е отчайващо.

  4. Anonymous

    Отвореният код има предимство единствено, ако 100% всичко е достъпно. Достатъчно е един драйвер да е затворен, идеята губи смисъла си напълно.

  5. Anonymous

    Това, че други правят чиповете, съвсем не означава, че М$ и господарите им, правителствата и тайните служби, няма да им “извият ръцете” да ги направят така, че те винаги да имат достъп до вашата лична информация в собствените ви компютри. За ваша сигурност, разбира се.
    Освен това се задава закон, при който ако не вярвате на официалните заявления на властта и не ги признавате, подлежите на законово преследване и съответни съдебни наказания.

  6. Драганчо

    Това е добре, защото ако има нещо скрито ще излезе наяве. Освен мишки правят и клавиатури, а от там получават и достъп до всички пароли, които пишеш на тях.

  7. Георги

    Това, че ще е с отворен код не означава че ще е безплатно! Освен това аз лично едва ли ще спечеля нещо от тая работа.

  8. БМ

    Извинявай, но чиповете и хардуера се правят от други хора, не от Майкрософт. Единствения хардуер, който прави Майкрософт е мишката Майкрософт. Ако смяташ, че с нея могат да те контролират…
    С купуването на Нокия и смартфони взеха да правят, но делът им е толкова малък, че спокойно могат да се пренебрегнат като някакъв играч.
    А това с Уиндоус и отворен код мога да коментирам като: гледам и не вярвам на очите си. Или докато не го видя не мога да повярвам. 🙂

  9. Иванчо

    Тук има нещо много гнило подло и злодейско скрито. 🙂

    От Microsoft са засмилили своят пъклен и дяволски план – ще пускат скрити неща забити в самите чипове и хардуер и ще контролират хората изкъсо като с примки за бесене около шиите.

    Не забравяйте злодейската версия на bios – uefi със забити ключове за активация и други екстри, за да таковат хората.

Коментар