Microsoft освободи бранда Nokia срещу $350 млн.

Брандът за мобилни телефони Nokia ще възкръсне след сделка между Microsoft, Foxconn и финландската компания HMD Global

Брандът за мобилни телефони Nokia ще възкръсне след сделка между Microsoft, Foxconn и финландската компания HMD Global

Microsoft обяви официално, че продава бизнеса с мобилни телефони заедно с правата за бранда Nokia за сумата от 350 милиона долара. Компанията ще продължи да развива платформата Windows 10 Mobile.

Купувачи на бизнеса са FIH Mobile (дъщерно предприятие на Foxconn) и новосъздадената финландска компания HMD Global. Като част от сделката FIH Mobile ще придобие и завода на Microsoft във Виетнам. Около 4500 души ще получат шанс да работят за новия собственик.

Microsoft продава и активите, свързани с правата върху бранда Nokia, софтуера, услугите и др. Очаква се сделката да приключи през втората половина на годината. Същевременно, Microsoft ще продължи да развива мобилната операционна система Windows 10 Mobile, но засега няма конкретни данни за нови устройства.

През септември 2013 г. Microsoft придоби бизнеса с мобилни устройства и услуги на Nokia за сумата от 5,44 млрд. долара, след като по-рано неин мениджър – Стивън Елоп – беше оглавил финландската компания.

За сделката съобщава и сайтът на Nokia. Компанията информира, че HMD Global придобива права за ползване на бранда Nokia на пазара за мобилни телефони и таблети в продължение на 10 години.

Новият собственик ще инвестира 500 млн. долара в следващите три години, за да поддържа бранда. Nokia получава място в борда на директорите на HMD Global, за да съблюдава качеството на смартфоните с нейната марка.

FIH Mobile ще поеме производството на устройствата, докато HMD Global ще се занимава с разработката, маркетинга и продажбите, се уточнява в официалната информация.

Коментари по темата: „Microsoft освободи бранда Nokia срещу $350 млн.”

добавете коментар...

  1. ха

    От статията се разбира, че се продава бизнеса на MS с мобилни телефони. А то всъщност се оказва, че става дума за бизнеса на MS с ЕВТИНИ такива!!! Определено статията дезинформира жестоко.

  2. ФЕН

    Половината факти са премълчани! Ето оригинала:

    “http://news.microsoft.com/2016/05/18/microsoft-selling-feature-phone-business-to-fih-mobile-ltd-and-hmd-global-oy/#sm.0000hy4khxlo9fa7wwm1tjchcz7rt”

  3. физик

    Най-накрая една добра новина от Микромеките. Съсипаха Нокия, сега добре, че поне Нокия се отървава от тях, за да се опитат да изплуват на повърхността.

    Настават интересни времена, ще е интересно да се види какво Нокия ще направи сама оттук нататък.

Коментар