Нов вид превръзка заздравява бързо рани

Превръзка, генерираща енергия, събирана от естествените движения на тялото, ускорява заздравяването на раните чрез доставка на слаби електрически импулси на мястото на нараняване (снимка: Sam Million-Weaver / Univercity of Wisconsin-Madison)

Изследователи от Университета в Уисконсин-Мадисън, САЩ, са разработили иновативна превръзка, която ускорява заздравяването на рани. За целта се доставят слаби електрически импулси на пострадалото място.

Интересното е, че самият пациент действа като източник на енергия – нуждите на превръзката са толкова малки, че е достатъчно електричеството, генерирано от естествените движения на тялото, които придружават дихателния процес.

При тестове с гризачи превръзките са намалили времето за лечение от две седмици на три дни, съобщава за експериментите сайтът на Университета в Уисконсин-Мадисън.

Бяхме изненадани да видим толкова бързо темпо на възстановяване“, казва ръководителят на проекта. „Подозирахме, че устройствата ще имат някакъв ефект, но въздействието е много по-голямо, отколкото очаквахме“.

Фактът, че електричеството може да бъде полезно за излекуване на кожата, е известен отдавна, но повечето машини за физиотерапия, използвани днес, са твърде големи за подобно лечение. Новата превръзка се различава незначително от обикновената – тя включва малки електроди, свързани към лентата, която държи наногенераторите – устройства за събиране на енергия – на гръдния кош.

За разлика от мощните импулси на класическите физиотерапевтични устройства, импулсите с ниска мощност, излъчвани от превръзката, не могат да повлияят на здравите тъкани дори при постоянно въздействие.

Ускоряването на лечението се постига чрез увеличаване на жизнеспособността на клетките на съединителната тъкан – фибробластите. Под въздействието на импулсите, фибробластите се подреждат в линия (критична стъпка в заздравяването на рани) и произвеждат повече биохимични вещества, които стимулират растежа на тъканите.

На следващия етап изследователите възнамеряват да изпробват своето творение на прасета, чийто организъм е по-близък до човешкия, отколкото организма на гризачите.

Учените подчертават ниската цена на наногенераторите, в резултат на което новата превръзка може да се окаже само малко по-скъпа от обикновената. Освен това тя е лесна за производство и използване.

Коментари по темата: „Нов вид превръзка заздравява бързо рани”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Под въздействието на импулсите,
    фибробластите се подреждат в линия .

Коментар