MIPS Open налага отворена процесорна архитектура

Микропроцесорната архитeктура MIPS R6 е достъпна свободно за разработчиците (източник: MIPS Open)

Нова процесорна архитектура MIPS R6 със съпътстващи инструменти и модули е достъпна от компанията Wave Computing, която придоби технологиите и патентите на MIPS Technologies след фалита на Imagination Technologies.

Пакетът за разработчици е достъпен за сваляне и използване безплатно, с отворен лиценз, от сайта MIPS Open. В бъдеще компанията ще продължи да развива нови ядра на микроархитектурата с отворен достъп.

Пакетът включва набори от 32- и 64-битови инструкции MIPS Instruction Set Architecture (ISA) Release 6, разширения MIPS SIMD и MIPS DSP, поддръжка на многопоточност MIPS Multi-Threading, MIPS MCU, кодове за компресиране microMIPS и MIPS Virtualization. Налични са още ключови инструменти за самостоятелно проектиране на MIPS ядро – това са MIPS Open Tools и MIPS Open FPGA.

Наборът от инструменти MIPS Open Tools съдържа интегрирана среда за разработка на вградени системи с операционна система за реално време и продукти за вградени системи под управление на Linux. С негова помощ разработчиците ще могат да изграждат, тестват и внедряват индивидуални хардуерно-софтуерни платформи.

MIPS Open FPGA пък е обучаваща среда за специалисти, които искат да задълбочат познанията си в процесорната архитектура. Първоначално MIPS Open FPGA беше разработена за студенти и поддържаше всеобхватни справочни материали за процесорите MIPS.

Като бонус с пакета MIPS Open FPGA се предлага RTL кода на бъдещите ядра MIPS microAptiv. Това са енергийно-ефективни изчислителни ядра и се очаква да бъдат представени след няколко седмици.

Коментари по темата: „MIPS Open налага отворена процесорна архитектура”

добавете коментар...

  1. ха

    Ама “Инж” ти май си се казвал “Бай ти Ганя”. Нали не си толкова малоумен, че не разбираш, че като си смениш ника няма да се превърнеш в нов човек. А всъщност като гледам каруцарския ти език точно малоумен си си.

  2. Бай ти Ганя

    Човека ти е казал много точно какъв малоумник си ХА. С идиоти не може да се спори нито да се говори. Наистина впечатляващи са безграничните възможности на тъпотията на простите хора.

  3. ха

    То “Инж” и ти си драскач както забелязваш. Не каза нищо конкретно и впечатляващо.

  4. Инж

    До, ха твоят коментар само показва, че не си нито в час с нещата нито че разбираш нещо от областта. Хората работят създават и се развиват за разлика от разните драскачи на коментари пишещи всевъзможни глупости.

  5. ха

    Както понякога става кодът на продукта се отваря, когато вече почти на никой не е нужен. Между другото правенето на процесор с отворен код беше много активно развивана преди време проект, но който до никъде не стигна. FPGA от своя страна не е идеалната среда за разработка, защото тя придава силен “мирис” на собствената си архитектура, която често се различава значително в случая от изготвяния вид процесор. Една компютърна емулация ще върши доста по-прилична работа, но тъй като не е хардуер ентусиастите трудно ще й се вържат както се казва. Задънена улица като цяло…

Коментар