Електрониката ще поскъпне навсякъде от митата на САЩ

Редица компютърни компоненти ще поскъпнат след наложените по-високи мита за китайския внос в САЩ (източник: CCO Public Domain)

Преговорите за реформи в сферата на търговските отношения между Китай и Съединените щати се движеха трудно през миналата седмица и завършиха с официална победа за инициативата на американския президент. Беше обявено, че китайски стоки, внасяни в САЩ, с общ оборот от 200 милиарда долара на година, ще бъдат обект на увеличени мита: 25% вместо предишните 10%.

Списъкът на стоките, подлежащи на по-високи тарифи, включва графични и дънни платки, охлаждания и системни блокове, както и много други компоненти за персонални компютри. Смартфоните и готовите компютри, като лаптопите, не попаднаха в „първата вълна“ на мита, но Доналд Тръмп е решен да разшири списъка на облаганите китайски стоки в обозримо бъдеще.

Как ще се отрази това на купувачите извън САЩ? На първо място, разликата в цената на стоките на пазара в САЩ и в страната на пребиваване на купувача сега трябва да е твърде забележима, за да подтикне потребителят към трансгранична покупка.

Второ, производителите на електронни устройства и компоненти ще трябва частично да компенсират загубите си от износ в САЩ, като увеличат цените на стоките, доставяни в други страни. Много производители се придържат към единна ценова стратегия и повишаване на цените на дребно на стоките в САЩ с 15% е малко вероятно да се случи.

Някои от производителите ще трябва да прехвърлят част от своя капацитет извън Китай, за да избегнат увеличените мита. Много от тях го направиха предварително, тъй като заплахата от промени в американската тарифна политика витае повече от месец. Всяка трансформация от този вид води до разходи и те също могат да бъдат прехвърлени към потребителите по целия свят.

Американският президент заяви, че преговорите за регулиране на търговията ще продължат, а наложените мита в бъдеще могат да бъдат намалени или да останат същите – всичко ще зависи от изхода на бъдещите преговори с Китай. Икономиката на тази страна минава през трудни времена, дори без да се отчита факторът на американските мита.

Коментари по темата: „Електрониката ще поскъпне навсякъде от митата на САЩ”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Ами добре, става дума за вендори, които произвеждат в Китай и продават В САЩ и Европа. Заради митата спират да произвеждат в Китай.
    Вариант 1. Отиват в друга азиатска страна и губят от качество и производителност и цена.
    Вариант 2.; Отиват в САЩ и губят от качество, производителност и цена.
    И в двата варианта стават неконкурентноспособни на европейския пазар(вътрешния могат да си го защитават с каквото искат). Тоест, губят Европа като пазар. И този пазар ще бъде завладян от китайските аналози. Освен ако не обявят война на Китай, но тогава американските аналози ще бъдат заменени от евтопейски и руски аналози. Тоест, нямат особено полезен ход. Единственото, което могат да постигнат, е да променял леко баланса, но не повече, понеже ще предизвикат силен отговор, от което ще пострадат. А те вече страдат, защото не са само те които измислят и произвеждат технологии. В момента повечето патенти от най – новите са китайски, доколкото знам. Защото имат обучени и работливи хора и достатъчно пари за изследвания.

  2. Anonymous

    А пък ти Умния защо смяташ, че става въпрос за китайските производители, а не за вендори, които произвеждат в Китай и продават в САЩ и Европа и наистина поддържат еднакви цени на крайните си продукти, които носят техния, а не китайски бранд, пък било то еднакви в долари и евро?

  3. По-малоумен икономически анализ не бях чел скоро

    Икономическият ви анализатор или е идиот или е пушил много тревичка преди да списва.
    Значи, Китай е силно експортен пазар със силни дотации в производствения капацитет и ниски цени на труд, САЩ е импортна икономика, но с експорт с висока добавена стойност, като повечето от продуктите там имат своите аналози в Китай и Европа, с малки изключения.
    Та кой калмук реши, че Китай, ще предпочете да се самозадуши, като повиши цената за европейския пазар, за да компенсира загубите от американските митнически налози ?
    За Европа много от артикулите със средна и висока добавена стойност всъщност ще поевтинеят, защото производствените капацитети в Китай не са кранче за газ на Газпром, което просто може да се спре с политически мотиви. Китай ще се опита да пренасочи част от продукцията към пазари в Европа и други, дори на по-ниски цени, което при силно дотираната китайска икономика, не би било проблем.
    Рядко се ядосвам когато някой чугун е писал глупости, но тоя път си пролича крещящото невежество на автора на статията. Вие губите…

  4. Йордан

    Единна ценова стратегия?! В Щатите, да речем, един хубав фотоапарат струва 1700 долара, същият в Европа – 2000евро!

    Да ви имам и единната ценова стратегия.

Коментар