Атомна батерия може да работи 20 години

Иновативната атомна батерия е малка по размери, но с голяма мощност
(снимка: НИТУ МИСиС)

Учени от руския Национален изследователски технологичен университет МИСиС разработиха иновативен автономен източник на енергия – усъвършенствана ядрена батерия с живот до 20 години.

Продуктът използва оригинална микроканална 3D структура на никелов бета-волтаичен елемент. Радиоактивният елемент е нанесен от двете страни на т.нар. „планарен p-n-преход”, което позволява да се опрости технологията на производство на елемента, както и да се контролира обратният ток, който „краде” мощност, става ясно от публикация на уебсайта на НИТУ МИСиС.

Учените твърдят, че тяхната разработка води до намаляване три пъти размера на елемента, повишаване на специфичната мощност с порядък и съкращаване на разходите с 50%, в сравнение с други подобни разработки. Структурата на микроканалите осигурява 14-кратно увеличение на ефективната площ за преобразуване на бета-излъчването, което в крайна сметка увеличава тока.

Атомната батерия може да работи до двадесет години. Освен това тя може да се използва в няколко функционални режима: като авариен източник на захранване или температурен датчик в устройства, използвани при екстремни температури и на труднодостъпни или недостъпни места, например в космоса, под водата или на места с голяма надморска височина.

Тази атомна батерия може да работи до двадесет години
(снимка: НИТУ МИСиС)

Сега участниците в проекта завършват международната процедура за патентоване на изобретението. Резултатите от техния труд са публикувани в научното списание Applied Radiation and Isotopes.

Разработката на НИТУ МИСиС може да заеме значителен дял от пазара на източници на електрозахранване, предвид уникалните характеристики на бетаволтаичната батерия като малък размер и безопасност, сочи анализ на международната агенция Research and Markets.

Коментари по темата: „Атомна батерия може да работи 20 години”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Фофу така прави гълта разни неща и пърди след това, за да събаря блокове и хора.

  2. Учените

    Един се опитал дая открадне като е глътнал и му се домързяло, като пръднал три блока съборил

  3. Фофу

    Интересно, но забелязва се една тенденция. Като свършат аргументите на всички, се появява един простак супер тежка категория. Прост, но не нормално прост, а до плюс безкрайност. И той поема с цялата си кретения.

  4. Фофу

    фофуфен говори при несъществуващи мозък. Странно е, но не е невъзможно. В този форим има доста такива.

  5. Anonymous

    Стига сте се карали, нито американците, нито руснаците имат такива батерии -такива новини ги пускат като пунта мара за матриала от 20 години, каот се уморят за батериите ще извадят пак квантовия компютър – много яко животно, само дето никой не го е виждал. Важното е идиотите да се карат из форумите кой е по-голям идиот

  6. фофуфен

    Фофу тъпира
    требе да се регистрира ;)))3
    Пич, тебе требе да те регистрират в Гинес за най – нисък интелект за цялата история на човечеството. Вадиш несъществуващи доводи от несъществуващи джобове, пишеш несъществуващи факти и ги разглеждаш като истина… Ти живееш в паралелна реалност. Образование няма да ти помогне вече. Трябва ти планински хладен въздух, лека здравословна храна и силни лекарства. приятелю 😉

  7. theCh053N

    Новината не е нова от 2017та е, даже в уикипедия пише за осъвършенствана версия на тази от 2018, ползваща изотопа никел-63 с полуразпад 100години. А що се отнася за бета и алфа волтаичните батерии съществуват от 70те години на миналият век, слага ли са ги в пейсмейкъри и др. “https://en.misis.ru/university/news/science/2017-11/4978/”

  8. Мечо

    Фофу имаш силно умствено разстройство пий нещо против диария ще ти помогне. 🙂

  9. Фофу

    А специално тоя дето е с 10 от 15 е толкова тъп, че и 20 от 15 да беше казал, пак щях да му повярвам.

  10. Фофу

    Олигофрените се познаха и се засегнаха.

  11. Чичо Коко

    Аз искам една за жиесема, че ми писна от зареждане…

  12. Николай

    А ти къде видя да споменавам ядрени експлозии? 😀

  13. Anonymous

    Къде видя ядрени експлозии при количества толкова минимални че си ги държиш в джоба??? Почети повече за ядрената физика!

  14. ха

    Vivi, определено не си чел статията. Говори се за подобрение на технологията. А това, че нещата са “дано” и “може” – ами така е с всички иновативни неща на практика. Ето например технологията за паста от лигнин в друга статия тук – и тя е от вида “дано” и “може” и вероятно няма да я видим скоро, ако изобщо я видим. Но там не се споменава подобно заяждане, че едва ли ще се продава някога това, просто защото не са я измислили руснаци!!!

  15. DIABOLIC

    Тоя па…. нямат ама абсолютно нищо общо бе.

  16. Николай

    Целият свят е насочил усилия към изобретяване на по-ефективна батерия. Тесла превъртяха играта, защото батериите им са малко по-добри от на конкуренцията. Все ми се струва, че атомната батерия не е решението на проблема с CO2 емисиите. Не бих искал да попадам в ПТП с кола, захранвана от атомни батерии или в пожар в сграда, захранвана с тези батерии. А за целите на космонавтиката – супер, няма лошо …

  17. Vivi

    Руснаците закъсняха. Този тип ядрени батерии отдавна са патентовани и се използват от НАСА. Такава батерия захранва Вояджър 1 и 2, които вече напуснаха слънчевата система. А на техните батерии им дават 30г. живот. А вече има патентована диамантена батерия, която също използва радиоактивен елемент със експлоатационен живот до 100г.

  18. :o)

    имаше една хубава книжчица за Незнайко…
    и там имаше едни двама Убавци – Дано и Може…
    Та така и тук – Дано това някога види масово производство и ….МОЖЕ да заеме значителен дял от пазара на батерии 😀

  19. Флю флю

    Доста жалко е да прекарваш времето си като ФоФу, на една тема цял живот.

  20. Фофуфен

    Фофич, от 15 точки за 10 съм положителен. А дори не съм русофил ;))
    Така че, вдишай, издишай и уктори тъпирската си мокра фантазия за русия 😉
    Тъпир 😉 неук при това 😉
    Толко си неук… Можеш ли изброиш поне една държава, за която изпълняваш всуички тези условия, тъпир ;))-
    Колко си неук…

  21. ха

    Фофу, не си ли си задавал въпроса защо има изобщо мажоретки? Ами така е по-весело! Същото е и с темите тук – като те знаем как ще скочиш да лаеш, то как на човек да не му се прииска да си създаде малко настроение. Ако ти беше русофил, то тогава пак щеше да има “мажоретки”, но тогава те щяха да се подиграват с Русия, а не както в момента.

  22. Фофу

    Мм333 ако беше малко по-умен нямаше да си русофил и нямаше да се обиждаш от теста.

    За Джендъри говори на твоите началници и техните началници от Кремъл който изучиха всичките си деца и им изкупаха апартаменти на запад.

  23. Мм333

    Ако беше задал правилните въпроси ,отговорите щяха да са други.Този тест по-скоро показа ,че създалия го е чист педе_аст.И подкрепящите го също,но не се учудвам нали техните идоли подкрепят Джендър идеологията.Свят от педера_и.

  24. Фофу

    Русофил ли си?

    1. Руска кола ли имаш/караш?
    2. Говориш и пишеш ли на руски свободно, без грешки?
    3. Децата ти учат ли в Русия?
    4. Държиш ли спестяванията си в рубли, в руска банка?
    5. Ползваш ли руски смартфон?
    6. Ползваш ли руски компютър?
    7. Почиваш ли ежегодно през лятото на Балтийско море, а през зимата в Камчатка?
    8. Ти и семейството предпочитате ли руско облекло, аксесоари, обувки, парфюми, стоки?
    9. При сериозно заболяване в Русия ли ще заминеш на лечение?
    10. Можеш ли да изброиш по петима художници, архитекти, композитори, писатели с техните произведения от дореволюционна Русия ( без справка в Google, защото не е руски)?
    11. Можеш ли да изброиш пет постижения и изобретения на руската наука и нови технологии със световно значение и ежедневно приложение от последните 20 години?
    12. Можеш ли да изброиш 5 световноизвестни руски търговски марки, ползвани в целия свят?
    13. Пишеш ли повече в руския Вконтакте, отколкото в американския Фейсбук?
    14. Имаш ли вещи и предмети у вас, на които пише “Сделано в России” / Мade in Russia?
    15. За последните 10 години повече пъти ли посети Русия отколкото държави от ЕС?

    Отговори:

    Ако гордо твърдиш, че си русофил, но нямаш повече от един отговор “ДА”, то ти не си русофил, а просто олигофрен.

  25. Anonymous

    sharp фалира вече е foxxcon направено в капиталистически китай.

  26. Kura

    Браво !

  27. Фофу

    Аз не се задирям колко е добре руската техника. Ако нещо излезе на пазара и след 2-3 год все още се търси, добре, браво. Друг е въпросът, че още не се случвало.

    По-отвратителният елемент са ми мажоретките дето рипат след всяка така новина та ще се съдерат. Не за друго, защото съм прекрал една част от живота си в куманистическо време и виждам, че и сега нищо от това не се е проеменило. И тогава мажоретките скачаха и ако можеха да си дресрат задниците да говорят щяха едновременно да плющят и от двете страни.

    Но в същото време самите купуваха автомобили и каквато се сетиш друга техника внос от тогавашните корекоми. Където основните клиенти за западни стоки бяха самият куманистическият елит. Т.е. същите мажоретки.

    Те законово си бяха подсигурили присъствие във всяка международна работна група, т.е. където се плаща с ДОЛАРИ, не рубли, където трябваше да има секретар на партията. По закон той вземаше една от най-добрите заплати, задължително в долари и по закон не трябваше да работи нищо освен да ходи по цял ден и да плющи горепосочените простотии.

    Та и сега продължава има едни работещи и добре нахранени на запад, дето пеят фалцетни псалми за великата руска техника. това последният когато проверявах моралните норми се водеше за отвратително.

  28. Маринов

    Жената има ел. калкулатор от 1986-те години Sharp EL – 506P (2 батерии х 1,5 V№, с които работи и досега, т.е вече 36 години!!! Калкулаторът е made in Japan!!!, патентът е американски!
    Какво ще кажете сега???

  29. Anonymous

    да кажат какъв е капацитета на батерията и колко волта

  30. Мултики как всегда

    На бъдещи руски изобретения – не вярва никой!

  31. ФруФру

    Щом е руско, значи е лошо.

    Нищо, че учените може да са си пичове и да не се кефят на Путин, автоматично е лошо.

  32. Фофу

    Julin San 22/08/2020 09:07

    Ти нали замаза пръв, хайде кефи се сега.

  33. Julin San

    Айде ФоФу да се изкаже и да замаже.

  34. к

    Пак ли руските учени ;D

  35. Anonymous

    14-кратно увеличение на ефективната площ за преобразуване на бета-излъчването, което в крайна сметка увеличава тока.

  36. Anonymous

    научното списание Applied Radiation and Isotopes

  37. Anonymous

    уебсайта на НИТУ МИСиС.

  38. Anonymous

    mis&s

Коментар