Актьори се притесняват, че AI копира достоверно гласа им

Изкуственият интелект имитира все по-успешно гласа на актьорите
(снимка: CC0 Public Domain)

Нахлуването на изкуствения интелект в творческата сфера провокира опасения в гилдията. Британски актьори по озвучаване предупредиха, че някои уебсайтове използват гласовете им без разрешение. Те са загрижени, че могат да загубят кариерата си в бъдеще, „тъй като гласовете на AI стават все по-реалистични”.

Реми Мишел Кларк е участвала в озвучаване за Microsoft Bing в Ирландия. Наскоро тя откри уебсайт за синтезиран говор, който използва нейния глас, за да генерира текст. Всеки потребител на сайта може срещу заплащане да си поръча реч с гласа на Кларк – реклами, аудио в YouTube или гласови съобщения по телефона, отбелязва Блумбърг.

Изкуственият интелект улесни възпроизвеждането на човешки глас чрез различни инструменти за клониране на вокализации, карайки роботите да звучат точно като истински хора. В резултат на това броят на гласовите престъпления нараства, тъй като престъпниците използват подобни инструменти, за да подмамят жертвите да прехвърлят пари или да потвърдят финансови преводи.

Компанията Revoicer, която доставя онлайн услуга за преобразуване на текст в говор, не може да каже откъде идват гласовите данни, но твърди, че процесът е напълно законен.

Майк Купър, британски актьор по озвучаване, базиран в САЩ, също намери гласа си в два уебсайта за AI генериране на глас. Тези сайтове твърдят, че имат законно право на неговия глас, въпреки факта, че Купър никога не е сътрудничил с тях.

Мишел Кларк не знае дали уебсайтовете могат законно да продават гласа ѝ, но се притеснява, че договор, който е подписала преди години с Microsoft, може да е причината да чува гласа си онлайн.

Роб Скиглимпалия, адвокат на Кларк, казва, че благодарение на партньорите на технологичните фирми за обработка на данни, много компании вече имат правото да използват гласовете на актьорите за нуждите на изкуствения интелект.

„Първоначално хората се притесняват, че работодателите използват гласа им за друга дейност, за която никога няма да получат заплащане, и произтичащата от това загуба на доходи. А сега се оказва, че може да загубите кариерата си – в бъдеще, когато AI гласовете станат по-реалистични”, споделя Мишел Кларк.

Коментар