Китайски учени с пробив в твърдотелните батерии

Батериите с твърд електролит скоро може да станат много по-достъпни 
(снимка: CC0 Public Domain)

Обещаващите твърдотелни литиеви батерии може да получат силен тласък от нова китайска разработка, в резултат на която разходите за масовото им производство ще бъдат намалени в пъти.

Един от най-скъпите компоненти в новите батерии е електролитът на базата на литиев сулфид, чиято цена може да достигне 200 долара за килограм. Новият електролит LPSO, създаден в Китай, струва само $14,42 за килограм и не съдържа скъпи сулфиди, въпреки че не отстъпва по характеристики на аналозите си, отбелязва Interesting Engineering.

Дългогодишни изследвания на учени от цял ​​свят показаха, че съединения на базата на сулфиди, оксиди и хлориди са най-подходящи като основа за твърд електролит. Освен това сулфидите са лидер в комбинацията от най-желани характеристики в батериите.

Проблемът е, че основата за производството на сулфидни електролити е доста скъпият литиев сулфид (Li2S). 1 кг електролит на базата на това съединение струва повече от $195, докато за търговско жизнеспособно производство на батерии цената на електролита не трябва да надвишава $50 за 1 кг.

Учени от Университета за наука и технологии на Китай (USTC) успяха да синтезират сулфиден електролит, без да използват литиев сулфид, което означава повече от 90 процента намаление на цената на този компонент на батерията.

Според изследователите, тяхната разработка може да революционизира производството на батерии и електрически превозни средства, благодарение на евтини, с голям капацитет, с висока плътност и безопасни автономни източници на енергия.

Поне в лабораторни условия, прототипът на твърдотелна батерия с новия електролит работи стабилно при стайна температура в продължение на повече от 4200 часа. Остава надеждата, че батериите с такъв електролит скоро ще влязат в масово производство.

Коментар