Глобално споразумение улеснява е-търговията

Участниците на пазара за електронна търговия получиха желано облекчение в резултат на глобално споразумение (снимка: CC0 Public Domain)

След пет години преговори 91 държави постигнаха споразумение за нови норми в електронната търговия. Един от ключовите моменти беше удължаването на мораториума върху данъчното облагане на трансграничния трансфер на цифрови данни поне за следващите две години. Мораториумът е насочен към подкрепа на електронната търговия и малкия бизнес.

Съвместната декларация за електронната търговия гласи: „Нито една страна няма да налага мита върху данни, предавани по електронен път между лицето на едната страна и лицето на другата страна”.

Това споразумение е от голямо значение, тъй като описва подробно почти всичко, което може да се предава по интернет, включително видео, аудио, чекове, електронни подписи и други данни, отбелязва The Register.

В същото време споразумението оставя отворена възможността за въвеждане на вътрешни данъци или други такси върху преноса на цифрови данни в бъдеще, ако някоя държава желае да ги въведе.

Тази опция може да бъде важна предвид продължаващите усилия да се накарат големи технологични компании като Google, Amazon, Microsoft, Alibaba и други да плащат за трафика, който генерират.

Други части от документа включват изискване подписалите страни да осигурят достъп до интернет „при спазване на разумно мрежово управление, което не блокира или забавя интернет трафика за несправедливо търговско предимство”.

В контекста това звучи като призив за спазване на неутралността на мрежата – принцип, чрез който се предоставя достъп до всякакви ресурси без ограничения и без предпочитания от страна на телекомуникационните доставчици.

Мораториумът върху данъчното облагане на електронните транзакции (пренос на данни по електронен път) е удължен само с две години, след което ще бъде преразгледан. 

Освен това споразумението трябваше да заобиколи някои проблеми в интерес на завършването на документа. Следователно предстоят още много международни срещи и спорове. Инициативата беше водена от Австралия, Япония и Сингапур.

Коментар