Хакер чете текста от клавиатурата с лазер

Шпионирането с лазер може да се окаже страхотен инструмент в ръцете на хакери
(снимка: Samy Kamkar / X)

Шпионските технологии, базирани на инфрачервени лазери за четене на въведена на компютър информация, стават част от арсенала на хакерите. Това не е нова технология за шпиониране, но сега тя се радва на значително подобрение.

На конференцията за сигурност Defcon, известният хакер Samy Kamkar (Сами Камкар) ще демонстрира технология, която може точно да възстановява текст, въвеждан на лаптоп, или да подслушва разговор въз основа на вибрации, отразени от лаптопа. За да работи системата, е достатъчна директна видимост на всяка отразяваща повърхност на устройството.

Камкар твърди, че е създал един от най-прецизните лазерни микрофони в света. Резултатът е система с отворен код, която има потенциала да улови почти всичко, написано или изречено на глас в стаята на шпионирания обект.

Трикът за проследяване на натискането на клавиш работи най-добре, когато насочите лазера към силно отразяваща част от лаптопа. „Логото на Apple е почти огледало”, казва Камкар пред Wired. „Това е наистина добра отразяваща повърхност”.

В някои случаи хакерът дори успява да улови музика, въпреки че двойният стъклен прозорец значително влошава разбираемостта на отразения сигнал.

Технологията за лазерно шпиониране на Камкар не е напълно нова концепция: както методът за наблюдение на натискане на клавиши, така и аудио подслушването са по същество версии на лазерния микрофон, изобретен преди десетилетия. Заслугата на Kamkar се крие в значително повишената точност на работата на такова устройство и отворения код на системата.

За да намали смущенията и шума в отразения инфрачервен сигнал, той използва 400-килохерцова модулация с допълнително филтриране. Полученият сигнал е усилен и изпратен към преобразувател и след това към цифрово програмируемо радио за анализ. С други думи, Камкар превръща звука в светлина и след това обратно в звук.

„Мисля, че създадох първия лазерен микрофон, който всъщност модулира на радиочестоти”, казва Камкар. „След като имам радиосигнал, мога да го третирам като радио и да използвам всички инструменти, които съществуват за радиокомуникация”.

В процеса на откриване на натисканията на клавиши Камкар използва програмата iZotopeRX за допълнително премахване на шума, а след това софтуера с отворен код Keytap3, който преобразува звука от натискане на клавишите в четлив текст.

Изследователите по сигурността демонстрират от години, че натисканията на клавиши могат да бъдат анализирани и преобразувани в текст, благодарение на разликите в аудио подписа на всеки клавиш. Например, беше получен сравнително точен текст от звуците на натискане на клавиши, записани по време на видео разговор.

Резултатите на Камкар са впечатляващи – някои от възстановените текстови образци са почти напълно четливи, с липсваща само една буква на дума. Твърди се, че лазерният микрофон на Камкар възпроизвежда изненадващо ясен звук, забележимо по-добър от други подобни образци в публичното пространство.

Камкар признава, че не знае какво би постигнала подобна технология в търговски приложения, достъпни за правителствата или правоприлагащите агенции, да не говорим за секретни образци, създадени или използвани от разузнавателните агенции. „Предполагам, че правят това или нещо подобно”, казва той.

За разлика от създателите на професионални шпионски инструменти, Камкар публикува пълни диаграми на своя комплект за шпиониране „направи си сам” с лазерен микрофон. „В идеалния случай искам обществеността да знае всичко, което разузнавателните агенции правят и какво предстои”, казва Камкар. “Ако не знаете, че нещо е възможно, вероятно не можете да се предпазите от него”.

Как можете да се предпазите от тих, невидим лазерен шпионаж на далечни разстояния? Фирми и физически лица, загрижени за своята безопасност, са посъветвани да инсталират ламинирано или отразяващо стъкло. Има устройства, които се прикрепят към стъклото на прозореца и го карат да вибрира, пречейки на лазерния микрофон.

Камкар не е тествал системата си срещу подобни устройства, но предлага много по-евтино решение: „Не работете на компютри, които се виждат от прозорец. Или просто не си мийте прозорците”…

Коментар