Солари върху колата? Ще им дойде времето – скоро

Слънчевите клетки си проправят път към покривите и капаците на автомобилите ни
(снимка: CC0 Public Domain)

Все повече хора, които си купуват електрическа кола, се чудят дали пък не може модерната технология да се съчетае с друга съвременна и също екологична технология – слънчеви панели. Може – и все повече автомобилни производители добавят фотоволтаични клетки към моделите си, за да им дадат още 9000 безплатни километри.

Доста време беше невъзможно електрическа кола да се задвижва изцяло със слънчева енергия. Но картината може да се промени скоро, тъй като много автомобилни компании вече предлагат превозни средства със слънчеви покриви и капаци.

Навлизаща технология

В края на миналата година Toyota обяви новото поколение Prius, което включва опция за соларен покрив. Той може да зарежда батерията на колата. Докато по-ранните модели можеха да захранват само климатика, сега соларният панел на новия модел можеше да зарежда батерията, докато колата стои паркирана. Въпреки, че не генерира много ток, това е достатъчно за няколко километра пробег – безплатни километри.

Toyota не е единствената компания, която преосмисля своите електрически превозни средства. През 2022 г. Sono Motors обяви петместен автомобил на име Sion, изцяло покрит със слънчеви клетки, зареждащи батерията на автомобила от всякакъв ъгъл. Въпреки че тази кола така и не влезе в производство и проектът бе преустановен, прототипът показа, че колата колата може да увеличи пробега си с около 240 километра седмично благодарение на соларните клетки – е, разбира се, при идеални (слънчеви) условия.

Това би означавало през своя жизнен цикъл колата да подари на собственика си около 9000 километра пробег – безплатни, захранвани от слънцето. Дали пък не е добре дошло за градския човек да получи по около 20 километра на ден „от небето“? Приблизително толкова изминават повечето хора между дома и работното си място.

Друга фирма – Lightyear – се опитва да преоткрие електрическите превозни средства, като произвежда автомобили с пет квадратни метра интегрирани слънчеви панели на покрива и на предния капак. Тази соларна технология може да добавя около 700-800 километра между две отделни зареждания.

Интерес, експерименти, поуки

Въпреки че от много време много хора искат да интегрират слънчевата енергия в електромобилите, досега имаше много предизвикателства при превръщането на идеята в реалност. Основният проблем бе, че слънчевите панели, направени да се поберат в горната част на автомобил, просто не бяха достатъчно големи или достатъчно мощни, за да захранват цялото превозно средство – или колите нямаха място за достатъчно голяма слънчева система.

Търсенето на потребителите и напредъкът в науката ще променят това. Изпробваните идеи, концепциите, прототипите, интересът на потребителите и поуките от първите опити вече са натрупали достатъчно знание, за да е ясно как би могла мечтата да се превърне в реалност.

Какво повече да очакваме в бъдеще?

Докато чакаме леките коли да станат соларни, използването на соларна технология изглежда се развива далеч по-добре при по-големите, комерсиални превозни средства като влакове, автобуси и камиони. Те имат доста голяма площ отгоре си, за да могат да поемат голям брой фотоволтаични клетки, така че генерираното електричество не е никак незначително.

Пионери на тази промяна всъщност са хладилните камиони. Все повече производители осъзнават, че мощните климатични системи, които поддържат студени товарните отделения, могат да се захранват от слънчева енергия, защото отгоре на камиона има достатъчно много празно пространство за монтиране на соларни панели. Това означава горивото да се използва по предназначение – за движение.

Нещо повече: тъй като в тези случаи обикновено става дума за голям автопарк от множество превозни средства, то дори неголямо увеличение на пробега се равнява на огромни спестявания на пари и има икономически смисъл.

При леките коли промяната може да се забави, но не много. Все повече хора и бизнеси разбират, че голямата батерия е предизвикателство. Тя е тежка, скъпа и носи своите еко-негативи. Затова по-добрият вариант е по-малка батерия, която може да се зарежда и дозарежда в движение.

Коментари по темата: „Солари върху колата? Ще им дойде времето – скоро”

добавете коментар...

  1. flashko

    Солари върху колата? Ще им дойде времето – скоро”

    Това ми напомня за лафа “Тате каза, че ще ми купи колело ама друг път’. Значи в близко бъдеще може да очакваме нормални разговори от вида:
    – Защо не дойде в бара?
    – Беше облачно.

Коментар