„Неподвижни“ вятърни турбини обещават справяне с шума

Малка градска вятърна турбина произвежда ток без въртене на витла или перки
(снимка: Aeromine Technologies)

Описват тази технология като „революционно мащабируемо решение за възобновяема енергия“, което скоро може да завземе европейските покриви. „Неподвижната“ вятърна турбина може да произвежда електричество без въртене на перки и витла, без да генерира смущаващ шум и без да вреди на дивата природа.

Първата „неподвижна“ вятърна турбина в Обединеното кралство е инсталирана на покрив в Оксфорд. Тя няма нищо общо с това, което сме свикнали да си представяме при споменаването на вятърна енергия – дълги перки, въртящи се с бучене, задвижвайки генератор на електричество. Вместо това тя е напълно статична.

Прототипът се тества на покрива на завод за производство на автомобили на известен европейски производител в Оксфорд, преди да бъде инсталиран на други места из Европа.

Подобно на термопомпите и други технологии на прехода към чиста енергия, модулът за вятърна енергия няма много интересни неща за гледане. Неподвижната турбина заема сравнително невзрачно място на ръба на покрива на завода. Бялото устройство се състои от вертикални аеродинамични профили, които създават вакуумен ефект, засмуквайки вятъра и насочвайки го зад вътрешно витло за генериране на електричество.

Технологията за „неподвижна“ вятърна енергия е проектирана да работи безпроблемно заедно със слънчеви системи по покривите. Тъй като няма движещи се компоненти – поне не и външни – тя не генерира шум, не произвежда вибрации и не вреди на птиците.

Всъщност да, устройството работи паралелно със съществуваща слънчева система на покрива, състояща се от 11 000 панела – покриваща площ с размер на пет футболни игрища и генерираща достатъчно електричество за захранване на еквивалента на 850 домакинства за една година.

Идеята е вятърният блок да заработи тогава, когато условията за добив слънчева енергия отслабнат – тоест вечер, в по-лошо време и през зимата.

Подобна инсталация не е голяма – тя е с мощност 50 kW или повече, казват нейните разработчици. Подобни турбини са подходящи за големи, плоски покриви на сгради като складове, центрове за данни, офиси и жилищни сгради.

Коментар