SoftServe разработва безплатно ИТ решения за социални проекти

ИТ специалистите на SoftServe подкрепят общностите за справяне със социалните предизвикателства (снимка: CC0 Public Domain)

Доставчикът на дигитални услуги SoftServe популяризира технологичното доброволчество сред своите служители. Компанията стартира корпоративната про-боно програма OpenTech през 2019 г. и днес, в чест на петата годишнина на програмата, обяви Open Call 2025. 

В предизвикателството могат да участват международни или местни неправителствени организации, благотворителни фондации, социални предприятия, медии и органи на местно или държавно управление от пет държави – България, Полша, Украйна, Колумбия и Мексико.

Инициативите ще бъдат оценявани въз основа на фактори, включително мащаб на проекта, приложимост към настоящите обществени нужди, цялостно въздействие върху общностите или околната среда и капацитета на OpenTech да предостави необходимата технологична експертиза.

„Ние обединяваме ИТ експерти, за да могат да подкрепят своите общности и да се справят със социалните предизвикателства. През петте години OpenTech ангажира 1310 наши доброволци в 6 държави, като успешно изпълни 53 проекта”, сподели Дмитро Иванов, главен технолог в региона на EMEA в SoftServe, съавтор на програмата и член на журито на Open Call 2025.

В рамките на Open Call 2025 компанията ще избере пет проекта от най-добрите инициативи, селектирани от журито, в допълнение към проектите, които вече са планирани за 2025 г., уточни той.

  • Инициативи в следните области отговарят на условията за включване в отворената покана:
  • Подобряване на образованието;
  • Екологична отговорност;
  • Подпомагане на здравеопазването;
  • Иновации и интелигентни градски инициативи;
  • Овластяване на общности;
  • Разнообразие, справедливост и приобщаване;
  • Помощ за хора в нужда;
  • Програми за подкрепа на ветерани (Украйна).

„През последните пет години нашите доброволци в пет страни подкрепяха своите общности чрез укрепване на здравните системи, трансформиране на образованието, опазване на околната среда и подпомагане на нуждаещите се чрез иновативни технологични решения”, каза Мария Кучеренко, директор Корпоративна репутация и КСО в SoftServe.

„Започвайки от Украйна през 2019 г., OpenTech се превърна от местна инициатива в глобална. В Украйна, Полша, България, Мексико и Колумбия ние установихме партньорства с местни и международни инициативи и продължаваме да търсим нови, за да задвижим въздействащи инициативи”, допълни тя.

Крайният срок за кандидатстване в програмата Open Call 2025 е 15 октомври 2024 г. Победителите ще бъдат обявени до края на тази година, а работата по избраните проекти ще започне през 2025 г.

Коментар