Огромният залог на Microsoft за AI – финансовият лизинг

Понякога AI бизнесът на Microsoft се нуждае незабавно от допълнителен капацитет и финансовият ѝ помага да го получи по-бързо (снимка: Microsoft News)

Докато инвеститорите в Microsoft се подготвят за тримесечни печалби по-късно през октомври, има един конкретен показател, който става все по-важен: финансовият лизинг.

Финансовият лизинг позволява на компанията да плаща за актив в продължение на години, а не всичко предварително. В случая с Microsoft, която изгражда масивни центрове за данни, за да се справи с натоварването на изкуствения интелект, акционерите трябва да свикнат с някои големи числа.

Наем за 20 години

През юли Microsoft информира инвеститорите в бележка към годишния си доклад, че финансовите лизинги, които все още не са започнали, са скочили до 108,4 милиарда долара, с $20,6 милиарда повече спрямо предходното тримесечие и с близо $100 милиарда повече отколкото преди две години по-рано. Договорите за наем ще започнат между фискалните години 2025 и 2030 и ще продължат до 20 години, се казва в документацията, на която се позовава репортаж на CNBC.

Като цяло Microsoft е направила 19 милиарда долара капиталови разходи през последното тримесечие. Общата сума, която включва активи, придобити чрез финансов лизинг, е нараснала от 14 милиарда долара през мартенското тримесечие – или колкото през цялата фискална 2020 година.

„Това е безумна тенденция”, казва Чарлз Фицджералд, бивш мениджър на Microsoft, който пише за капиталовите разходи в своя блог Platformonomics.

Инвеститорите ще получат допълнителна яснота относно лизинговите финанси на Microsoft, когато компанията отчете резултатите си за първото фискално тримесечие в края на октомври. Ръководителите на Microsoft и други водещи технологични компании одобриха по-високи капиталови разходи през последните две години, често за да подобрят представянето си в генеративния AI.

Миналия месец Microsoft потвърди участието си във фонд за подкрепа на развитието на центрове за данни и необходимата енергийна инфраструктура, главно в САЩ. Компанията подписа също 20-годишно споразумение за закупуване на електроенергия за рестартиране на реактор в атомната централа Three Mile Island в Пенсилвания.

По-високите разходи на Microsoft през юнското тримесечие не бяха изненада за онези, които се вслушаха в насоките на финансовия директор Ейми Худ от април. Тя каза за трети път в рамките на една година, че Microsoft очаква капиталовите разходи да нараснат „съществено”.

Хванат неподготвен

Все пак Риши Джалурия от RBC Capital Markets беше хванат неподготвен от цифрите за финансов лизинг. „Винаги съм на позицията, че капиталовите лизинги и капиталовите разходи ще бъдат много по-високи, отколкото хората си мислят, но те надминаха собствените ми очаквания”, каза Джалурия. „Честно казано, тук се доверявам на Microsoft”. Капиталовият лизинг е друг термин за финансов лизинг.

Microsoft заяви, че постига най-добра производителност и най-добра цена, когато изгражда центрове за данни от нулата. Но понякога компанията се нуждае незабавно от допълнителен капацитет и финансовият лизинг може да ѝ помогне да го получи по-бързо.

Темпото е неистово, откакто OpenAI представи ChatGPT в края на 2022 г. Microsoft доставя изчислителна мощност на OpenAI, което означава, че стартъпът се нуждае от достатъчно сървъри, пълни с Nvidia графични процесори, за да поддържа ChatGPT онлайн.

Тъй като ChatGPT и други услуги на OpenAI стават още по-популярни, Microsoft подписа допълнителни споразумения с облачни доставчици, включително CoreWeave и Oracle. Според анализаторите на UBS, коментарите на Худ през януари предполагат, че финансовите лизинги на Microsoft включват отношенията с CoreWeave и Oracle.

От своя страна, Microsoft не коментира къде във финансовите отчети се появяват облачни партньорства с трети страни. Инвеститорите не обръщат внимание на натрупаните задължения за капиталови лизинги, а Microsoft не уточнява кога ще започнат или колко дълго ще продължат.

Сатя Надела, главният изпълнителен директор на Microsoft, обикновено се подчинява на Худ, когато анализаторите задават финансови въпроси по време на разговори за печалбите. Но през юли Надела се активизира, когато анализатор попита за стратегията за формиране на партньорства с други облачни доставчици, които допълват преките разходи на Microsoft за центрове за данни.

„За мен това не е по-различно от договорите за наем, които вече сме правили в миналото”, каза Надела. „Може дори да се каже, че понякога закупуването [на облачни ресурси] от Oracle може да бъде дори по-ефективен лизинг, защото те са с по-кратък срок”.

Що се отнася до скока на капиталовите разходи и бъдещите финансови лизинги, инвеститорите просто трябва да приемат, че те ще натежат върху рентабилността. „Естествено, маржовете спадат”, коментира Джалурия, който има еквивалент на рейтинг за купуване на акции. „Разходите са тук сега, но ползите не са тук, за да ги компенсират. И мисля, че това е ОК”.

Коментар