Скоро: AI ще генерира всичко, което ни е необходимо

В близко бъдеще всичко, което ни е необходимо, включително видео, ще се генерира за нас от изкуствения интелект, казва Алекс Полак от Nvidia (снимка: TechNews.bg / от АСБИС Академия)

Светът се намира в специален момент от развитието си. На прага сме на най-голямата технологична революция и тя е свързана с изкуствения интелект. С този анонс започна лекцията си Алекс Полак, акаунт мениджър за суперкомпютри, висше образование и AI в Nvidia, във втория ден на дилърската конференция ”АСБИС Академия” в Свети Влас.

“Преди време се говореше за предиктивен изкуствен интелект. Какво се промени? Сега имаме генеративен AI, който създава съдържание. В близко бъдеще всичко, което ни е необходимо, включително видео, ще се генерира за нас от изкуствения интелект”, каза Полак.

Той направи кратка ретроспекция на развитието на AI в последните няколко години. Ако през 2022 г. наблюдавахме експлозия на ChatGPT, ефекта “уаууу”, на следващата 2023 г. се видя, че AI прави греши, нещата се чупят. През настоящата 2024 г. корпоративните организации започнаха да изграждат инфраструктурата и да внедряват AI.

Същевременно създаването на фундаментални AI модели е сериозно предизвикателство. Необходими са голяма инфраструктура и дълбока технологична експертиза, организациите се сблъскват с планини от данни, сложни алгоритми, генериране на нежелана и токсична информация от AI.

Изграждането на AI приложения за корпорациите включва три етапа – подготовка на данните, обучение и къстъмизиране, внедряване. Nvidia, която според анализаторите е основният бенефициент от бума на изкуствения интелект с хардуерните си ускорители, има отговор за корпоративния AI.

Но Nvidia не е само хардуерна компания. “4 милиона разработчици пишат софтуер на CUDA”, каза Алекс Полак. По неговите думи, Nvidia е компания, ориентирана към екосистемата, която работи с всички на пазара.

Американският технологичен гигант предоставя софтуерни решения “от край до край”, над 50 фреймуърка и предварително обучени модели. 1 софтуерен лиценз покрива всичко – от разработката до внедряването и мащабирането на системите, подчерта мениджърът.

Що се отнася до AI ускорителите на Nvidia, за осем години тяхната производителност за AI изчисления е нараснала 1000 пъти! Ако през 2016 г. Pascal предлагаше 19 TFLOPS, сега новият Nvidia Blackwell достига 20 000 TFLOPS, изтъкна Алекс Полак и показа гигантски GPU с екзафлоп производителност, който се побира в един рак.

Коментари по темата: „Скоро: AI ще генерира всичко, което ни е необходимо”

добавете коментар...

  1. Българин

    Със сигурност тези GenAI алгоритми ще се ползват на много места. То вече си е новото нормално. Но hype-а по тях вече взе да утихва и да се нормализират нещата. Редовно си ползвам ChatGPT като трябва да напиша някой дребен скрипт. Вместо да го мъча 20-30 минути, го получавам за секунди. И все пак да не забравяме, че това не е нещо, което може да мисли. Дори не разбира какво генерира. Просто sequence-to-sequence transformer модел, който на база предни думи генерира следващата най-добра.

  2. Anonymous

    Не писахте ли преди как AI не ускорява програмирането?

Коментар