Бумът на инвестициите в изкуствен интелект няма да спре скоро

В надпреварата за AI всеки иска да има най-много и да бъде първи
(снимка: CC0 Public Domain)

Бумът на корпоративните инвестиции в инфраструктура за изкуствен интелект все още има да извърви дълъг път, тъй като големите езикови модели продължават да се развиват, смята главният изпълнителен директор и председател на Foxconn, ключов производствен партньор на Apple.

Усъвършенстваните езикови модели като тези на OpenAI, разработчика на ChatGPT, стават все по-интелигентни с всяка нова итерация, каза Йънг Лиу в интервю за CNBC. Според него, движението в технологичната индустрия днес се насочва към форма на AI, която е толкова интелигентна, колкото хората, ако не и по-интелигентна. Този тип AI се нарича в индустрията „AGI” или общ изкуствен интелект.

„Ние чухме за AGI и ще говорим за различни нива на интелигентност. Ако разделите [интелигентността] на четири различни нива, ние сме на ниво две. Все още има трето и четвърто ниво”, каза Лиу.

OpenAI е една от водещите компании, настояващи за създаване на AGI. Сам Алтман, главен изпълнителен директор на подкрепения от Microsoft стартъп, заяви по-рано, че AGI ще бъде разработен в „сравнително близко бъдеще”. Но според него, AGI ще „промени работните места много по-малко, отколкото всички си мислим”.

OpenAI, която пусна своя обновен модел GPT-4o това лято, привлече миналата седмица инвестиции от 6,6 милиарда долара при оценка на компанията от 157 милиарда долара. Стартъпът работи по LLM от следващо поколение, GPT-5, но все още не е обявил кога ще пусне новия езиков модел.

Напредъкът към все по-интелигентен AI може да бъде само нещо добро за индустрията на AI сървърите, което е ключово предимство за растежа на Foxconn тази година, посочи Лиу. „Мисля, че все още имаме време да растем в сървърната индустрия с изкуствен интелект”, добави той. „С нарастване на възможностите на AGI, „възрастта” на AI устройствата ще бъде друга индустрия, която трябва да наблюдаваме внимателно”.

Силно търсене на чипа Blackwell от Nvidia

Foxconn, която се търгува като Hon Hai на местно ниво в Китай и Тайван, е най-големият производител по договор в електронната индустрия. Фирмата произвежда и сглобява Apple продукти, включително около два от всеки три iPhone.

В събота Foxconn заяви, че е отчела по-добри от очакваните данни за продажбите. Приходите на фирмата възлизат на 1,85 трилиона тайвански долара (57,5 милиарда долара) през септемврийското тримесечие, което е ръст от 20,2% на годишна база. Това „надхвърли първоначалните очаквания на компанията за значителен растеж”, според Foxconn.

Силното представяне се дължи на повишеното търсене на AI сървъри, които Foxconn произвежда за няколко големи световни технологични гиганти, включително Amazon, Google, Microsoft и Nvidia. Компанията е на път да достави следващото поколение Blackwell GPU на Nvidia, усъвършенстван AI сървърен чип, през четвъртото тримесечие на 2024 г., съобщи Лиу. Blackwell е известен и под името GB200.

Запитан за поръчките на Blackwell, Лиу каза, че търсенето на чипа е „много по-добро, отколкото си мислехме”, добавяйки, че фирмата изгражда нови фабрики в Мексико, за да обслужва извънредно голямото търсене на продукта.

Неговите коментари съвпадат с това, което изпълнителният директор на Nvidia Дженсън Хуанг каза по-рано за търсенето на Blackwell – по думите му, то е „безумно”. „Всеки иска да има най-много и всеки иска да бъде първи”, каза Хуанг в интервю миналата седмица.

Blackwell, който се очаква да струва между 30 000 и 40 000 долара за брой, е много търсен от компании като OpenAI, Microsoft, Meta и други фирми, изграждащи AI центрове за данни за захранване на продукти като ChatGPT и Copilot.

AI устройствата: следващата възможност за растеж

Освен създаването на ИТ инфраструктура за базирани в облака AI приложения като ChatGPT, Foxconn захранва и новия iPhone 16, който идва с генеративни AI функции. Apple се надява тези функции да вдъхнат нов живот на смартфон индустрията.

AI „на устройството” – където данните се обработват директно на мобилно устройство, а не в облак или сървър – представлява следващата значителна възможност за растеж за Foxconn, каза Лиу.

„Мисля, че устройството, свързано с GenAI, ще бъде следващата възможност за растеж. В момента наблюдаваме това от страната на облака. Виждате, че облачното оборудване на GenAI e голям бум”, поясни той.

„Но в следващата фаза това, което виждаме, ще бъдат устройствата Gen AI”, добави шефът на Foxconn. „Смятаме, че това ще бъде следващият голям път към бум… Възлагаме много големи надежди на тези устройства”.

Apple все още не е пуснала своята AI система на iPhone. Очаква се компанията да предложи Apple Intelligence в бета версия по-късно тази есен като част от нова софтуерна актуализация.

Производителите на смартфони се надяват на нова ера на непрекъснат растеж за индустрията, известна като „supercycle”, на гърба на функциите на AI, които те натъпкват в по-новите си телефони. Освен Apple, водещи доставчици като Samsung, Google и Honor направиха голям AI залог с пускането на новите си телефони.

Продажбите на смартфони набират скорост тази година след няколко последователни години на спад. През второто тримесечие на 2024 г. доставките се покачиха с 6,5% на годишна база до 285,4 милиона единици, според предварителните данни на IDC – това е четвърто поредно тримесечие на растеж за индустрията.

Коментар