Android 15 пази сигурно смартфоните от кражба

Потребителите на Android 15 могат да се чувстват по-защитени от кражба на смартфона
(снимка: CC0 Public Domain)

Мобилните устройства под управление Android 15 ще бъдат много по-добре защитени от кражба. Това се отнася както за смартфоните Pixel, така и за други устройства с най-популярната мобилна операционна система.

Сред основните нововъведения в новата версия на Android, която Google пусна на 15 октомври, са блокиране при опит за прекъсване на връзката с мрежата, блокиране в отдалечен режим и подобрена защита срещу възстановяване на фабричните настройки.

Причините, поради които Google засилва защитата именно срещу физическа кражба на устройството, са очевидни. Загубата на смартфона може да бъде много стресираща, особено като се има предвид колко информация се съхранява в него. Снимки, банкови и лични данни – всичко това може да се окаже в ръцете на престъпниците.

Актуализацията на Android от 15 октомври предлага нови методи за защита на телефон както по време на кражба, така и преди нея. Една от основните характеристики e Theft Detection Lock – система за заключване, базирана на изкуствен интелект.

За да разпознае опит за кражба, функцията използва AI, анализира различни фактори, включително резки колебания – например, когато смартфонът бъде изтръгнат от ръцете – и ако бъдат открити нестандартни действия, екранът автоматично се заключва, така че крадецът да не може да получи достъп до устройството. Google вече прилага постепенно Theft Detection Lock.

Допълнително е въведена функцията Offline Device Lock, която защитава телефона в случай, че нападател се опита да го изключи от мрежата, за да извлече данни или да избегне опцията „Намиране на устройство”. Ако телефонът остане офлайн за дълго време, екранът ще се заключи.

Друга интересна функция, Remote Lock, позволява бързо заключване на откраднато устройство от разстояние. Системата не само ще може да го блокира, но и ще открие местоположението му и ще изтрие данните.

Google се е погрижила за подобряване на сигурността като цяло. Промяната на настройки като Find My Device сега изисква да въведете ПИН или парола. А многократните неуспешни опити за влизане могат да се считат за опит за кражба, след което устройството ще бъде заключено.

И накрая, подобрената защита за възстановяване на фабричните настройки ще направи по-трудно нулирането на телефона без достъп до акаунта на потребителя в Google. Тази стъпка, според компанията, ще направи препродажбата на откраднати телефони по-малко печеливша и в същото време ще защити данните на собствениците.

По-късно тази година Google планира да добави незадължителна функция за проверка на самоличността, която може да се използва за биометрично удостоверяване при достъп до ключови настройки на устройството, като промяна на ПИН кода или изключване на защитата против кражба.

Коментар