Android 15 споделя аудио към множество устройства

Функция на Bluetooth улеснява споделянето на аудио между множество Android устройства
(снимка: CC0 Public Domain)

Ако пътувате с приятели или семейството, споделянето на аудио може да бъде предизвикателство. Независимо дали става въпрос за филм или плейлист, текущите Bluetooth ограничения свеждат стрийминга до едно устройство. За щастие, стандартът Bluetooth LE Audio и неговата функция Auracast предлагат решение на този проблем.

Auracast позволява излъчване на аудио към множество близки устройства чрез Bluetooth Low Energy. За разлика от традиционния Bluetooth, Auracast не изисква сдвояване между източник и приемащи устройства. Представете си смартфонът да действа като мини радио кула, предаваща аудио поток, който други устройства могат да уловят.

Не че досега нямаше такива функции за споделяне на аудио от смартфон. Но те често са ограничени до своята мини екосистема. Например, в телефоните на Samsung имат функция „Dual Audio”, която позволява изпращане на аудио към две различни Bluetooth устройства едновременно. Но тя работи със специфични устройства на Samsung. Има и „Share Audio” на Apple, но само за айфони.

Auracast, от друга страна, е достъпна за всяко устройство или платформа, които лицензират технологията от Bluetooth SIG, управляващия орган на Bluetooth стандартите. Auracast беше обявена през 2022 г. и възприета от производителите на смартфони. Но с превръщането на Bluetooth LE Audio в стандарт, нещата се променят.

Най-важното е, че Android 15 въвежда специална страница за „споделяне на аудио” (audio sharing), която управлява Auracast потоците. Функцията позволява на потребителите да намерят, да се свържат или да инициират свое собствено Auracast излъчване.

Потребител споделя в блога на Android Authority, че е успял да активира функцията Auracast на смартфон Pixel 8 Pro под управление на Android 15 Beta 1.1, което му позволява да направи успешна връзка с устройства Samsung Galaxy, работещи с One UI 6.1. Трябва да се отбележи, че тези устройства изискват слушалки Galaxy Buds 2 Pro на Samsung, които поддържат Auracast.

За да пусне Auracast поток от устройство с Android 15, потребителят трябва да отиде в Настройки > Свързани устройства > Предпочитания за връзка > Споделяне на аудио (Settings > Connected devices > Connection preferences > Audio sharing). Ще види превключвател за „споделяне на аудио” (audio sharing), който инициира излъчването.

За сигурни връзки потребителите могат да зададат име и парола за излъчване в „настройки на потока” (stream settings). Като алтернатива могат да генерират QR код, който другите слушатели да сканират и да се присъединят към потока.

Веднъж свързани, и двете устройства възпроизвеждат едно и също аудио през слушалките си. Трябва да се отбележи обаче, че Auracast поддържа само еднопосочни излъчвания. Това означава, че свързаните устройства не могат да контролират възпроизвеждането на устройството източник.

Коментар