Музика, фото и TV – в новото поколение смарт телефони

Музика, фото и TV – в новото поколение смарт телефони
Скоро ще си купуваме не просто телефон, а мобилна джаджа за забавление с 3D игри, телевизия и видео, с непознато досега качество за този клас устройства
08/05/2006
Когато преди няколко седмици шефът на Nokia каза, че телефоните ще изместят от пазара цифровите фотоапарати и MP3 плеърите, мнозина приеха това като маркетингов трик. Дали обаче скептиците не грешат в оценката си за събитията в мобилния свят?
Последните обявления от финландската компания, лидер в мобилната технология, наистина могат да направят излишни евтините, автоматични цифрови фотоапарати и MP3 плеърите. Nokia се съюзява с друг лидер в своята област – пионера в тримерната графика ATI. Двете компании подписаха споразумение за партньорство, което ще позволи на Nokia да предложи ново поколение мобилни телефони с богати мултимедийни възможности.
Скоро потребителите ще си купуват не просто телефон от Nokia, а мобилна джаджа за забавление с 3D игри, телевизия и видео, с непознато досега качество за този клас устройства. Край на Java игрите, с които идват повечето актуални в момента GSM-и.
Нещо повече, Nokia смело нарича своите нови устройства мултимедийни компютри. През лятото първите потребители на смарт телефоните N-Series, резултат от сделката с ATI, ще слушат с тях музика, ще правят снимки и ще сърфират в Интернет. И в момента подобни функции са достъпни в немалко мобилни телефони, но със сериозни компромиси в качеството. Сега Nokia обещава наистина да съкрати арсенала от цифрови джаджи на потребителите – камери, MP3 плеъри и телефони -до едно универсално устройство, по-точно до нейния мобилен, мултимедиен компютър.

Nokia вижда огромен потенциал в партньорството с ATI. Според източници от компанията, архитектурата на новите устройства ще позволи на софтуерните разработчици да създават разнообразни приложения за смарт телефоните. Очакваният ефект е подобен на този при персоналните компютри, където производителите на хардуер дават платформата, а софтуерните компании генерират нови и нови приложения – ограничението идва единствено от тяхната фантазия.      

Коментар