Полувоенен лагер лекува пристрастени към Интернет

Китай продължава битката срещу Интернет зависимостта. Под това “заболяване” властите в най-многолюдната страна в света разбират умствено разстройство, което засяга милиони младежи.

Близо до Пекин действа лечебен център, който водещи агенции сравняват с военен тренировъчен лагер. Центърът за Интернет зависимости в област Даксинг използва комбинация от терапия и военни упражнения. В него ще се лекуват децата на китайските новобогаташи от пристрастяване към онлайн игри, Интернет порнография, кибер секс и чат. Центърът е финансиран от правителството и се ръководи от армейски полковник от военната болница в Пекин. Това е една от шепата клиники в Китай, които лекуват пациенти с Интернет зависимост.

Пациентите са предимно младежи между 14 и 19 години. Един от тях е Ли Янлин, 18-годишен студент от университета в Пекин. Той признава пред Ройтерс, че постепенно започнал да се пристрастява към Интернет игрите, от което пострадали оценките му от изпитите. След няколко седмици, прекарани в центъра Даксинг, Ли осъзнава фалша на онлайн игрите.

Цената на лечението в центъра не е по джоба на обикновения китаец. Месечно се заплащат около 10,000 юана (1,290 долара), което е приблизително средният годишен доход в Китай. Понякога обаче тук се лекуват безплатно деца от бедни семейства.

Миналата година броят на потребителите на Интернет в Китай нарасна с 23.4% и достигна 137 милиона. Това е над 10% от цялото китайско население, което наброява 1.3 милиарда. Около 2.6 милиона от потребителите на Интернет под 18 години са класифицирани като пристрастени, според държавната медия China Daily.

В страната се гледа много сериозно на пристрастяването към Интернет. Здравните власти не се колебаят да поставят това заболяване наред с алкохолизма, наркоманията и хазарта.

Зависимостта от Интернет е обвинявана за по-голямата част от престъпленията, извършени от малолетни, както и за самоубийства и смърт от изтощение след продължителна игра на компютъра.

Млад мъж от Североизточен Китай, който прекара седемдневната ваканция по случай лунната Нова година пред компютъра си, увлечен във видео игри, се строполи мъртъв в края на маратонската сесия. В друг случай, 17-годишен китаец се обеси, след като разбрал, че виртуалната му приятелка от чата в Интернет не е жената на неговите мечти.

Правителството забрани наскоро да се отварят нови Интернет кафета като мярка за ограничаване на разпространението на зависимостта от Интернет и негативните последици от това заболяване.

Коментар