Жените мениджъри отстъпват позиции

Делът на жените в управлението на големите компании все още далеч под препоръчваното ниво

Делът на жените в управлението на големите компании все още далеч под препоръчваното ниво

Броят на жените мениджъри в 100-те най-големи компании, търгувани на Лондонската фондова борса (FTSE 100), е намалял, сочи докладът Cranfield Female FTSE board.

Още през февруари миналата година тези компании получиха препоръка от британското правителство да съкратят разликата в съотношението между мъже и жени във висшето си ръководство, като увеличат женското присъствие до 25% към 2015 г. Един от аргументите бе, че увеличаването на броя на жените шефове ще внесе свежи идеи в компаниите и нови перспективи, което в крайна сметка ще се отрази положително на бизнеса им.

Първоначално компаниите се вслушаха – в шестте месеца след март 2012 г. около 44% от новите назначения на високи постове се даваха на жени. Промяната обаче се оказа кратковременна и в следващата половин година делът на женските назначения падна до 26%.

В момента броят на жените във висшето ръководство на наблюдаваните компании е 194, което е 17,3% от общия броя мениджъри. Макар че година по-рано жените имаха дял от 15%, тенденцията към ръст, наблюдавана в периода март-септември 2012 г., беше пречупена.

В седем компании от FTSE 100 въобще няма жени във висшето ръководство, но през 2011 г. този показател беше 18. Само една четвърт от компаниите са достигнали препоръчваното съотношение между мъже и жени.

Във FTSE 100 попадат 100-те най-големи компании, които се търгуват на Лондонската фондова борса, като оценката се прави по пазарната им капитализация.

Коментар