Саша Безуханова е „Цифрова жена на годината” в Европа

Вицепрезидентът на Европейската комисия и еврокомисар по дигиталната политика Нели Круз връчи на Саша Безуханова, председател на Български център за жените в технологиите, престижната награда Digital Woman Award за 2013 г.

Вицепрезидентът на Европейската комисия и еврокомисар по дигиталната политика Нели Круз връчи на Саша Безуханова, председател на Български център за жените в технологиите, престижната награда Digital Woman Award за 2013 г.

Най-изтъкнатите жени, момичета и организации в Европа със съществен принос в сферата на цифровите технологии спечелиха първите европейски награди „Digital Woman Awards”. Инициативата за подобни отличия се провежда под патронажа на заместник-председателя на Европейската комисия Нели Крус и се организира от Zen Digital, като част от подкрепата за „Grand Coalition for Digital Jobs” – програма за ИТ обучение и преодоляване на недостига на кадри в европейската ИКТ индустрия.

Победител в категория „Цифрова жена на годината” (Digital Woman of the Year) стана Саша Безуханова. По време на конференцията „ICT 2013” във Вилнюс, Литва, бяха излъчени победители в още три категории: „Цифрово момиче на годината” (10 или по-малко години) – Луне Виктория Ван Евейк от Белгия; „Цифрово момиче на годината” (11-14 години) – Ейми Мадър от Великобритания; „Организация на годината с най-голямо цифрово въздействие” – HTW Берлин, Германия.

Носителите на престижните награди са отличени за тяхното лидерство, предприемачество и креативност в образованието и работата в цифровия сектор, както и за демонстрирания ангажимент за увеличаване на броя на момичетата и жените в ИКТ сферата.

„Саша Безуханова е основател и председател на Българския център на жените в технологиите. Тя е истински предприемач и успешна бизнес дама, която е активна в изграждането на следващо поколение жени таланти в цифровата сфера”, посочва Европейската комисия.

През 2012 г. Саша стартира серия от срещи „BCWT среща лидерите”, на които успели жени споделят своите лични и професионални истории пред изцяло женска аудитория. Срещите вдъхновиха десетки български жени да изберат образование в сферата на науките, технологиите, инженерството и математиката и “цифрова” кариера.

„Наградата е сериозно признание за усилията на Български център на жените в технологиите за увеличаване на професионалното участие на жени в сектора на информационни технологии. Приемам я и като голяма отговорност и ангажимент за ролята, която България може да играе за преодоляването на недостига на ИТ специалисти, увеличаване на икономическия растеж на страните от ЕС и конкурентоспособността на Европа като цяло”, каза Саша Безуханова по време на награждаването.

Ден преди Пленарната сесия на ИКТ 2013 Саша Безуханова беше избрана за председател на борда на Европейския център на жените в технологиите (ECWT).

Коментари по темата: „Саша Безуханова е „Цифрова жена на годината” в Европа”

добавете коментар...

  1. OS

    а с каква операционна система работи цифровата жена безуханова? Android Jelly Bean?

  2. :о)

    Браво, следващ бизнес план на оперативката на HP…
    подчинените й до 3 години да създадат код с който да я направят “цифрова жена” наистина, като Агент Смит от Матрицата 🙂

  3. РИК

    БРАВО!ГОРДЕЕМ СЕ С ТАКИВА БЪЛГАРКИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  4. Р.ИВАНОВ

    ДО ХАХО. От такива и подобни като Хахо простаци България е на такова дередже.Ние сме от малкото нации на света за които другите около нас нямат качества.

  5. Хахо

    А дали е бизнесдама?….

Коментар