Как се става програмист за два месеца

Бивши безработни започват работа като програмисти на трудов договор с 800 лв. начална заплата

Бивши безработни започват работа като програмисти на трудов договор с 800 лв. начална заплата

Невероятно, но факт – за два месеца упорито обучение от 9 до 12 учебни часа на ден може да се подготви програмист, вместо за 4 години в университeта. 20 трайно безработни младежи завършиха обучение по програмиране, реализиран от „TBI Info” ООД по проект „Нови работни места”, с финансовото съдействие на ОП „Развитие на човешките ресурси”.

Курсистите са селектирани от бюрата по труда и в рамките на два месеца са получили нова квалификация и възможност да започнат работа като начинаещи програмисти, съобщиха от компанията.

В момента на пазара на труда у нас има над 10 000 свободни места за ИТ специалисти. Предлагането е нищожно и крайно недостатъчно. Образованието пък коренно се разминава с потребностите, както в количествен, така и в качествен аспект, обобщават ситуацията от TBI Info.

Компанията кандидатства, спечели и реализира проект „Нови работни места” по ЕП „РЧР” с финансиране от 155 хил. лева. Към тях добавя собствен бюджет в размер на 300 хиляди лева и с този проект дава шанс на млади хора до 29 години, със средно образование, трайно безработни да се обучат и да започнат работа като програмисти в перспективна и добре платена сфера за работа.

За реализиране на проекта са проведени стотици интервюта във всички бюра по труда в София и Перник. Избрани са 35 човека, като от тях след първите изпити за базови знания са останали 20, които са обучени и сертифицирани чрез лицензирана фирма обучител.

„Мотивацията за успех беше невероятна. Младите хора разбраха, че сега имат уникален шанс да се измъкнат от „нищото” и да влязат в сферата, където има много творческа работа и при това най-добре платена. Повярваха, че могат да са на върха”, споделиха от TBI Info.

След обучението, тези 20 бивши безработни започват работа като програмисти на трудов договор с 800 лв. начална основна заплата, което е над изискванията на европейския проект.

През половината от работното си време програмистите са в командировка във Виена, където работят и се учат едновременно в международни екипи. От тях понастоящем продължават работа на безсрочни договори 16 млади специалисти по ИТ.

Коментари по темата: „Как се става програмист за два месеца”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    В допълнение, аз прекарах доста време извън работа в самообучение първите 2 години. Предполагам същото важи и за другите хора, от които станаха добри програмисти.

  2. Anonymous

    Ако на някой му е интересно какво е станало с хората по програмата:
    Почти всички още се занимаваме с програмиране. Бих казал, че около една трета сме добри в работата си. Друга една трета са посредствени. Останалите… сещате се.
    За нещастие отношението на компанията бе такова, че всички я напуснахме още през 2016-2017. Въпреки това, стартът в кариерата, който получихме, е безценен.
    В момента почти всички сме на средни или старши позиции в големи и известни компании.

  3. Anonymous

    За 2 месеца и по 16 часа на ден да учиш, няма начин и кодер да станеш. Ако имаш някакъв опит в администрацията, алгоритмите, операционните системи и математиката, можеш да започнеш да пишеш някакви скриптове. Статията дава прекрасен пример как някой е усвоил много пари за да даде на няколко човека добър медиен старт с нисък професионален профил. За 2 месеца опитен програмист би могъл да усвои нов език на добро ниво.
    За да избегна критиките на Иван, искам да спомена, че не съм програмист. Имам зад гърба си написани 8 операционни системи на Асемблер, нищо повече.

  4. Ганьо

    ЕЕЕЕЕ тука вече се “ос..ахте”. Уча си програмиране свободно, като почнах от 0-та преди година. На ден отиват около 5 часа, като ползвам лекциите на софтуни и мога да кажа, че има още много преди да стигна ниво junior. Да станеш програмист, какъвто и да е за такъв срок е ……. смешно :D. Това само в “Матрицата” става – нали сте гледали – бодват ти кабела в главата и ти наливат информация…….

  5. Good luck ...

    Туй то за 2 месеца програмист с 800 лв. заплатка … толкова знаеш – “толкова можеш – толкова ти плащаме”, седиш в гадния офис на дървеното бюро с китайските столчета, скапваш си тялото, мозъка, здравето, младините.
    Докато хората учат в модерни университети, имат всичко нужно за да се развиват да не говорим за Stand up бюра или Erg chairs и др и др.
    А ние жабите лапаме мухите и мълчим, защото твойта заплата от 800 лв. пред тази на майкати дето работи 12 часа и взима 360 кинта си е направо, нереално яко!

  6. jwa

    Как се става програмист за два месеца — за два месеца човек, който не е виждал, само му се открехва завесата перд един нов свят. Може би за два месеца той ще разбере, дали би могъл да прави нещо в този свят. Като начало, и това не е малко дето е направено. Но за два месеца програмист не се става. Интересно ще бъде да се види след 6 месеца, след 1 година, колко от преминалите курсовете се занимават с програмиране.

    Code_1234, кодер да си е до време, но след време тярбва да има такива, който да казват на кодерите какво да правят. Това само с програмиране не става, трябва разбиране и в съответната птедметна област.

  7. Snezhi

    Да преразкажем статията на кратко: „Едни TBI Info взеха едни 455 хиляди лева (155 хил. лв. по европрограма „Развитие на Човешките Ресурси“ и 300 хил. лв. алтруистично предоставени от тях самите) и ги пръснаха да обучават 20 човешки ресурса на програмиране за два месеца (11.375 хил. лева на калпак/на месец). Резултатите са страхотни, проектът е успешен – TBI Info направи невъзможното (ура!!) и успя да обучи програмисти за 2 месеца (TBI Info за президент!!).“

    Дано съм го разбрала грешно цялото нещо, ама нъцки. Всичко останало е все тая.

    Хейтът в коментарите (в това число и моите) е резултат от кофти-звучаща история, написана по кофти начин (“ало, некадърниците с 4-6 години в университета, глейте к‘во става за 2 месеца и мнооого пари“). За което девойките/младежите, обучавани по проекта, нямат ни най-малка вина.

    @Драгомир – кодер и програмист е едно и също нещо, що се отнася до човек, който отговаря за имплементацията на даден софтуер. Различно е от софтуерен разработчик и софтуерен инженер, които се обиждат като ощипани булки, ако ги наречеш „програмист“ или не дай си боже „кодер“.
    Информатик е, както ти правилно посочи, съвсем друга професия. Която, слава богу, не се споменава в статията. Макар че ако удвоят финансирането, няма да се изненадам и информатици да успеят да обучат за 2 месеца 🙂
    Иначе point taken – пояснявам личните си разбирания за различията между кодер и програмист, тъй като колкото хора се изкажат по тая тема – толкова мнения има по нея: по scope (тук говорим за умението да се справяш с по-комплексни технически задачи, така че да не трябва да ти ги сервират сдъвкани) кодерът може да цъка код, програмистът може да цъка програми (с уговорката, че не всеки код е програма). Друго значение, което аз и хора около мен влагат при ползването на тези термини – едното се предполага да е с китайско, другото – с немско качество. Май и Индия се спомена някъде из коментарите?

    На кратко – програмист е възможно да станеш с много време и малко финансиране, ама с малко време и много финансиране (както !!невероятно, но факт!! се е е случило) не виждам как ще стане.
    Кодер се става с една базисна (малко предговор за програмирането, малко синтаксис, малко от основните билиотечки) книга за език Х и 40-50 задачки от Project Euler. И/или след двумесечно обучение за 22.75 хил. лева, което просто не виждам как може да покрие повече за такива невероятни (!!но факт!!) срокове.
    Успех и попътен вятър на всички завършили успешно програмата 🙂 Постоянство се иска, не обучения за хиляди левове!

  8. ама разбира се

    да… единствения вариант да научиш програмиране за 2 месеца е първо да се научиш да спираш времето…

  9. Иван Иванов

    минималните изисквания които трябва да покриеш за младши програмист са следните :
    мин. 2л концетрат седмично
    мин. 5л бира седмично
    ***
    ако се хванеш на работа като програмист –
    рабтония ти ден е мин 10 ч , а като се прибереш цъкаш цяла нощ някоя масова онлаин игра която да превземе живота ти в свободното от програмиране време.
    Запомни – програмиста никога не спи – така ще придобиеш типичната за всички програмисти смачкана физиономия и торбички под очите.
    Ако искаш да напреднеш бързо трябва абсолютно лишение от плътските благи … осен алкохола – той е гориво за душата програмиста.

  10. harry

    Всичко става с пари, а това което не става с пари става с много пари.Всички изказали се са пълни аматьори.Успех в живота на всички.Ще ви трябва деца:-)))

  11. Иван

    Нека всички велики програмисти, с анонимни прякори да споделят, техните фирми (сигурен съм, че всички те имат собствени фирми, със 101% гениален IT персонал) на колко човека са дали старт в живота и кариерата? Те самите на колко човека са помогнали да научат нещо?

    Затова сме “лош матриал”! У нас всеки иска нещо, но не предлага нищо в замяна. Затова ще има 10,000 свободни места, а не защото IT се ставало само с 6 и 1/2 по математика в 3 престижни университета и IQ в горните 5% от скалата.

    И накрая да добавя, че най-вероятно тези младежи са минали доста по-сурово отсяване от 2-та месеца курс, както статията изтъква.

    Хайде, хейтвайте на воля!

  12. асдф

    На тоя “свободен” (може би имаш предвид безплатен?) курс по Python да беше научил как се пише името на езика, който си изучавал, преди да изказваш мнение…

  13. Драгомир

    Snezhi кодер и програмист е едно и също… Виж информатик е нещо съвсем различно, ама кой ти е чувал за тази професия!

    Иначе описаното в статията си е умна идея. Да отсеят тези, които така или иначе са си със способностите за програмисти.

  14. Boko Glavara

    Тези 20 човека най-вероятно са учили някъде , по някое време програмиране..

    Много хора , че си мислят че като са си взели матурата със 6 по математика могат да запишат университет на запад Германия и Холандия… Всички подобно елементи от Немски и Английски гимназии бяха скъсани още на първия изпит по програмиране..

    Иска си време за 3-4 месеца семестър не става.. Справят се тези които са учили в Математически гимаазии или техникуми. Аз ходих на свободен курс по phython което много помогна да се справя ..

  15. Blah

    От всяка свирка дърво не става! 😉

  16. manager

    но първо трябва да са завършили с мин 5.0 математика и информатика с СУ!
    второ добри резултати на IQ тест
    така може и да стане 🙂

  17. ...

    “Невероятно, но факт” – ббахахахахха

  18. Anonymous

    Предстоящи заглавия:
    “Как се става лекар за 2 месеца”,
    “Как се става журналист за 2 месеца”,
    “Как се става президент за 2 месеца”,
    “Как се става адвокат за 2 месеца”,
    “Как се става възрастен за 2 месеца” и др.

  19. ?

    Все пак от стотици хиляди безработни те са избрали 35, за които са преценили, че може и да станат за нещо (примерно защото са имали добри оценки по Математика и Информатика в дипломите). После от тези 35 са избрали 20, примерно другите 15 са имали твърде ниско IQ.

  20. Комбайнер

    Все едно сме в Индия.
    И 800 лв заплата – баш Индия.

  21. Боди Билдър

    Все едно да станеш Културист за 2 месеца.. Постоянство се иска!! Когато админите почнат да избиват такива програмисти тогава ще е весело 🙂

  22. Code_1234

    Само така, още трябва да се наблегне в тази област. Можем и без заводи – не че сега ги имаме де, ако бълваме само кодери

  23. уеие

    Място за реклама на TBI Info. technews.bg да наемат няколко такива щом са ербап.

  24. bobo

    а математиката, тя не е важна. Те знаят математиката. Затова софтуера е боклукчав.

  25. Митко

    Това е за супер бейсик ниво и като начало е просто страхотно. Първо те обучават чуждестранни инструктори, после стажуваш във Виена, накрая те наемат. С други думи инвестират в теб и те взимат, за да възвърнат инвестицията си, а ЕС дава доста голямо рамо на българския бизнес за да си осигури необходимите кадри. Дано повече компании направят същото!

  26. Не е невъзможно

    Може, напълно е възможно като за начало. Много хляб има да ядат още, но първата стъпка е направена

  27. Snezhi

    + предлагам да наемете няколко 2-месечни “програмисти” да пооправят сайта ви 🙂

  28. Snezhi

    Може би имате предвид “Как се става кодер за два месеца”? 😉 Поправете си заглавието, моля!

  29. Дам

    ХАхаъахА! .. Успех.

  30. дам

    Как да отслабнем за 2 месеца

Коментар