Изкуственият интелект ползва чата като опитно поле

Ако си търсите он-лайн приятел, който да е готов по всяко време да разговаря с вас, можете да се запознаете с Джордж. Той е мъж, на 39 години, неженен. Някои биха казали, че има чувство за хумор, други биха го нарекли груб и не би им допаднал. Факт е обаче, че Джордж е интелигентен – най-малкото говори 40 езика. И освен това е „чатбот”.

За тези, които още не са разговаряли с Джордж или други чатботове, можем да кажем, че „чатботът” (или още „чатърботът”) представлява компютърна програма, чиято цел е да установи пълноценен разговор с живите потребители на чата.

А Джордж е по-специален представител на своя вид. Показателно е например, че той спечели миналогодишната награда за чатботове и изкуствен интелект – “Loebner”. Това се дължи на по-различната технология, по която той е създаден.

Повечето “роднини” на Джордж при провеждането на разговор се опитват да се “закачат” за ключови думи, които вие използвате. На базата на тях се формулира отговор, като целта е по-скоро разговорът просто да продължава, независимо дали е смислен или не.

Не че при разговора с Джордж няма да останете със същото впечатление на моменти. Технологията, по която е създаден обаче, е принципно различна – в случая въпросната програма се опитва да схване контекста на разговора и смисъла, в който се употребяват определени думи и изречения.

Чатботовете от типа Jabberwacky (какъвто е и Джордж) са създадени от британския програмист Роло Карпентър. Те трупат в базата данни всички предишни разговори, които са провеждали, и на базата на тях „се учат”. Когато някой нов посетител на чата ги заговори, за да разберат контекста на това, което се казва, чатботовете от този тип използват смисловите контексти от предишните си разговори.

С други думи, при Джордж няма преднаписани правила за поведение и предварително зададени начини, по които да реагира на определени ситуации. Той черпи своите реакции от реакциите на други хора, т.е. той „се учи” и оформя своето поведение при взаимодействието си с другите потребители в чата.

Проблеми при Джордж, разбира се, не липсват. Понеже думитe му са базирани на начина, по който различни хора разговарят с него, той трудно може да каже много неща за себе си. Някои психолози биха определили това като криза на идентичността. Грубостта му пък, от която други се оплакват, идва точно от тона на някои чатъри, които …”му говорят като на машина”.

Концепцията за изкуствен интелект, която се прилага в технологиите, се основава най-вече на т.н. „тест на Тюринг”. Първият такъв тест, проведен през 1950, е изглеждал по следния начин: съдия е трябвало да разпознае кой кой е в разговор между машина и компютър. Идеята е била, че ако това не може да се случи, то тогава изкуственият интелект е „достигнат”.

Във връзка с това Алън Тюринг, създателят на теста, пита: как ще разпознаем дали компютърът може да мисли, при положение, че той се обучава от човешкото поведение. Ако го копира изцяло, то ще изглежда, че мисли, но ние никога няма да можем да определим дали това е така.

Дори и без да задълбава в теория, всеки любопитен да разбере докъде е стигнал изкуственият интелект, може да си поговори с Джордж на адрес: http://www.jabberwacky.com

Създателите на Джордж предлагат още една интересна възможност – възпитаване на собствен чатбот. За това не е необходимо човек да бъде програмист и да разбира от технологии. Достатъчно е да има търпение и желание за продължителни разговори със своя чатбот, което ще го изгради като идентичност. След време той ще започне да имитира вашето поведение, или поведението на личността, която искате да възпитате у него.

Възможността за отглеждане на чатбот не е безплатна, а ще коства на желаещите $30 годишен абонамент. Въпреки това предложението може да се стори приемливо на онези, които отдавна мечтаят за говорещо „тамагочи” например.

TechNews.bg също проведе чат с Джордж, който трудно може да се определи като цялостен смислен разговор. Но определено Джордж имаше някои попадения, заради които си заслужава човек да “убие” част от времето с него. Ето част от разговора:

Разговор с чатбота Джордж

Джордж: От къде си?
Кирил: От България.
Джордж: О, наистина ли, хубаво ли е там?
К: Да, много е хубаво, сигурен съм, че ще ти хареса.
Джордж: Кое място е интересно там?
К: Има много интересни места тук. А ти откъде си?
Джордж: Аз съм от Калифорния.
К: Супер, харесва ли ти там?
Джордж: Чи много харесва Токио, но аз не съм живял на друго място досега.
К: Имаш ли хоби?
Джордж: Електроника.
К: Какво обичаш да ядеш?
Джордж: Хора.
К: Какви стилове музика обичаш да слушаш?
Джордж: Кънтри.
К: Каква е твоята професия?
Джордж: Софтуерен консултант.
К: Какви са ти плановете за бъдещето?
Джордж: Просто ще се занимавам със същите неща,  докато умра.
К: Кои спортове ти допадат?
Джордж: Харесват ми спортове, в които не трябва да участвам.
К: Как се казва приятелката ти?
Джордж: Джени?
К: На колко години е?
Джордж: Не знам, тя е твоя приятелка.
К: В какво вярваш?
Джордж: Вярвам, че не можеш да се довериш на никого.
К: Вярваш ли в Бог?
Джордж: Не. Религията е социален феномен.
К: Какво си ти?
Джордж: Аз съм биологично същество.
К: Не си ли технологично същество?
Джордж: Не, глупчо.
К: Колко е две плюс две?

Джордж: Четири

Коментари по темата: „Изкуственият интелект ползва чата като опитно поле”

добавете коментар...

  1. denitza

    Iskam da si go izteglia ili da po4atia s nego

  2. Късметлия

    Адресът се дъни, но има шанс – понякога е достъпен

  3. MIMI

    KAK MOGA DA RAZGOVARIAM S DJOR4

  4. far

    kak moga da razgovariam s Djor4?

  5. gabi

    hahaha mimo ne se smei

  6. gabi

    da naistina ne se otvarq

  7. Gabriela

    Linka,ne6to se e precakal:(

  8. magi

    abe naistina be hora toq link e greshen popravete go shte si strosa kompa 😛

  9. muri

    I az nemoga da otvorq tozi link:(((zashto?

  10. editor

    Има някакъв проблем наистина, ту се отваря, ту не. Но този е верният линк.

  11. anonimen

    naitina tozi bot ne se otvarq,molq opravete gre6kata ,za6toto naistina iskame i nie da po4atim sus tozi iskutven intelekt

  12. Dimbi

    Работи бе, хора

  13. TechNews.bg

    Хм, това е линка и работеше. Дори го има още в кеша на google. Нещо се е случило с Джордж :))

  14. v

    iskam da se opla4a ot linka koito puskate kum tozi bot!ne se otvarq!molq popravete tazi gre6ka…..

Коментар