YouTube въвежда формат за виртуална реалност

За да се потопят в света на VR180 видеото, потребителите могат да използват устройства като Cardboard, Daydream и PSVR

YouTube създаде нов видеоформат VR180, призван да опрости създаването на съдържание за виртуална реалност, съобщи блогът на разработчиците на Google.

Форматът се разработва съвместно от екипите на YouTube и на проекта за виртуална платформа Daydream, уточнява компанията. VR180 поддържа висока резолюция и е подходящ както за десктопи, така и за мобилни устройства.

За да се потопят в света на VR180 видеото, потребителите могат да използват устройства като Cardboard, Daydream и PSVR, които позволяват разглеждане на изображения в триизмерен формат.

Картината е обемна – предметите на преден план изглежат по-близо, а на заден план – по-далече. VR180 поддържа също онлайн предаване, в резултат на което създателите на видео и зрителите в YouTube могат да общуват в режим на реално време.

Разработчикът твърди, че снимането на VR180 видеоклипове не се различава по нищо от създаването на видео с помощта на обикновена камера. Освен това скоро авторите ще могат да редактират видео, като използват първични инструменти от рода на Adobe Premiere Pro.

Коментар