44% от онлайн продажбите през лятото са мобилни

Сезонноста в маркетинг кампаниите не е зависима само от промоции и разпродажби, но също така и от устройствата, през които потребителите  пазаруват

Пазаруването през телефони и таблети у нас през юли и август нараства с 50% над средните нива през останалата част от годината, сочи анализ на технологичната компания RTB House.

Откакто мобилните телефони са част от ежедневието, делът на продажбите през компютър постоянно спада. Според последния глобален доклад за онлайн приходите от продажби на PWC, оборотът на дигиталните реклами стига 72,5млрд. долара през 2016-а. Приходът е с 22% по-висок от този през 2015-а и за първи път в историята мобилната реклама съставлява повече от половината от този бюджет – 36,6 милиарда долара.

Най-големите скокове в този тренд се случват през летните месеци, когато потреблението на мобилни устройства се покачва. Данните на RTB House от 1000 кампании на 40 пазара в Европа, Латинска Америка, Азия, Близкия Изток и Африка отчитат ръст на мобилните конверсии между 27% и 36% над средните за годината. 28% през юли и 30% през август от всички онлайн продажби се случват през мобилни устройства.

В България резултатите са значително завишени. През юли и август конверсиите са съответно 60% и 58% по-високи от средните за годината, а мобилните телефони и таблетите съставляват 44% от всички продажби през юли и 41% през август.

Маркетинг специалистите трябва да са наясно не само със сезонността в продажбите, но и с вида екран, на който се появява рекламата, както и със стоките, които потребителите търсят когато са в летни ваканции на открито, посочи Каталин Емилиан, мениджър за България и Румъния на RTB House.

На глобалните пазари в първите 5 месеца на миналата година мобилните конверсии са били едва 19% от общия брой, а в същия период през 2017-а RTB House отчита над 28% – повече от 50% ръст. Затова и прогнозата в горещите месеци е за нов скок.

Коментари по темата: „44% от онлайн продажбите през лятото са мобилни”

добавете коментар...

  1. ха

    Компютъра е технология на 50 години, интегралните схеми са технология от повече от 60 години, а електричеството е технология на над 100 години.

    Anonymous засрами се!!! Защо още ползваш електрически смартфон с интегрални схеми вътре! Ти си една антика…

  2. д

    ако не беше компота нямаше да има мобилни, да не забравяме и, че и онлайн МОБИЛНОТО пазаруване е диктувано! как ли? ами лесно, дават ти намаление и отстъпки ако купиш дадено нещо през мобилния телефон! not so hard нали

  3. Anonymous

    компота е технология на 50 години

Коментар