Вирус порази над половин милион компютри

Вирус Stantinko инфектира повече от 500 хиляди компютъра по света, краде лични данни

Епидемия от нов компютърен вирус засече компанията за сигурност Eset. Наречен Stantinko, вирусът вече е поразил над половин милион компютри по целия свят, но най-вече в Русия и Украйна.

Същността на заразата се състои в скрито или открито посещение на рекламни ресурси, за което авторите на вируса получават заплащане. Потребителите могат да разберат лесно дали компютърът им е инфектиран – рекламите стават повече, а в браузъра Chrome се появят две нови разширения – Teddy Protection и The Safe Surfing.

В допълнение, Stantinko краде лични данни, вкл. пароли, информация за банкови сметки, адреси на електронна поща и др., а освен това е способен да прониква в профилите в социални мрежи чрез подбор на пароли по метода на „грубата сила”.

Добрата новина е, че антивирусите вече са добавили в своите бази дефиниции за Stantinko. За да се предпазят, потребителите следва да обновят защитния си софтуер и да сканират компютрите си.

В настоящия си вариант Stantinko не криптира данни в компютъра и не иска откупи от жертвите си. Не е изключено обаче създателите на вируса да добавят подобна функционалност в бъдещите версии.

Коментари по темата: „Вирус порази над половин милион компютри”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Кака сТАНКа ще го опрай.

Коментар