Изкуствен интелект ще разбира езика на тялото

Изследователи от Института по роботика към Университета Карнеги Мелън разработват софтуер, който разбира жестовете на хората (снимка: Carnegie Mellon University)

С всяка изминала година компютрите стават по-умни и самостоятелни. Те вече са способни да разпознават лицето и емоциите на човека, но това не са единствените начини за общуване с хората.

Човекът също така предава настроенията и емоциите си чрез езика на тялото, правейки това преднамерено или несъзнателно. Изследователи от Института по роботика към Университета Карнеги Мелън разработват приложение, което може да помогне на изкуствения интелект да разбира жестовете на хората и да тълкува получените данни.

За целта учените са поставили 500 камери с висока резолюция върху голям купол с двуетажна височина. Камерите генерират огромен поток от данни и изучаването на един кадър отнема сериозни изчислителни ресурси. Програмата има за задача да оцени едновременно цялото тяло – неговата поза, емоцията на лицето, разположението на ръцете, краката и т.н.

Компютрите тепърва се учат на това, което е привично за човека, и очевидно процесът ще отнеме много време и ресурси. Учените работят по всички възможни подобрения в технологията, като крайната им цел е само една камера да изучава езика на тялото – не само на отделния човек, но и на цяла компания.

Изходният код на софтуера за изкуствен интелект, разработван от екипа на Карнеги Мелън, е публикуван с отворен достъп в популярния уеб ресурс GitHub. Над 20 комерсиални организации, вкл. автомобилни компании, вече са проявили интерес към разработката.

Коментар