НАСА прави свръхзвуков пътнически самолет

Бъдещият свръхзвуков самолет ще лети на височина 16 700 метра (източник: Lockheed Martin)

Инженери от американската космическа агенция НАСА разработват концепция за свръхзвуков пътнически самолет. Проектът е подсигурен с финансиране в размер на 390 милиона долара от бюджета на САЩ в рамките на 5 години.

Целта пред НАСА е да създаде работещ прототип на самолет с ниско ниво на шум от двигателите. Умален модел, разработен от инженери на НАСА и компанията Lockheed Martin, премина миналия месец изпитания в аеродинамична тръба.

Предполага се, че нивото на шум на самолета няма да превишава 65 dB, което е съизмеримо с това на автомобил. Именно ниското ниво на шум ще бъде главна отличителна особеност на свръхзвуковия самолет, в сравнение, например, със свръхзвуковия Конкорд, които генерира 90 dB шум.

Бъдещият самолет ще лети на височина 16 700 метра и се очаква да съкрати двойно времето за прелитане по маршрута Ню Йорк – Лос Анджелис, или от 6 на 3 часа. По план, самолетът трябва да бъде пуснат в комерсиална експлоатация през 2020 г.

В случай, че изпитанията преминат успешно, НАСА ще поиска от Конгреса на САЩ за свали забраната за полети на свръхзвукови самолети над територията на страната, която бе въведена през 1973 г.

Коментар