Уикилийкс разкри как ЦРУ хаква Mac и Linux

Нови публикации в сайта Уикилийкс свидетелстват за повишен интерес на службите към начините за взлом на операционни системи Mac и Linux. Разработките на ЦРУ, в частност, се водят под кодовото име Imperial, в рамките на програмата за кибершпионаж Vault 7.

Авторите на Уикилийкс са получили секретни документи от изолирана мрежа с висока степен на сигурност, базирана в централата на ЦРУ в Ленгли, щата Вирджиния. В тях се описват различни техники за хакване, вкл. злонамерен софтуер, вируси и системи за дистанционно управление. Фигурират и конкретни имена на хакерските инструменти – Achilles, Aeris и SeaPea.

Така например, Achilles позволява на ЦРУ да заразява с троянци образа на инсталационния диск на Mac. В резултат на това, агентите могат да изпълняват една или няколко операции, с които проследяват действията на потребителите.

Програмата Aeris пък е предназначена за кражба на информация от електронни носители и се използва за Linux системи. Написан на езика C, този бекдор поразява множество Linux дистрибуции, вкл. Debian, Red Hat, Solaris, FreeBSD и CentOS. Твърди се, че Aeris филтрира автоматично файлове и поддържа автономно протоколите HTTPS LP и SMTP.

Третата програма, SeaPea, се използва от ЦРУ като руткит за Mac OS X версии 10.6 и 10.7. Тя позволява на агентите да се внедряват в системата при нейното презареждане и да изпълняват различни операции за следене и пускане на други програми. SeaPea скрива от потребителите съединенията, през които се предават данните от заразените им компютри.

По-рано тази година Уикилийкс публикува серия от 8,7 хиляди документа под общото име Dark Matter (Черна материя). От тях става ясно, че още преди 10 години ЦРУ се е научило да хаква Apple устройства, вкл. iPhone и Mac. Част от софтуерните импланти и руткитове се внедряват в ядрото на системата и във фърмуера веднага след като устройствата слязат от конвейера, преди да са попаднали в ръцете на потребителите.

Уикилийкс твърди, че още през 2001 г. ЦРУ си е извоювало политическо и бюджетно превъзходство над Агенцията за национална сигурност (АНС, NSA), след което службата е създала в Ленгли собствено подразделение от хакери. Към края на 2016 г. неговата численост е достигнала 5 хиляди души, които са задействали над 1000 хакерски системи, троянци, вируси и друг злонамерен софтуер.

Коментари по темата: „Уикилийкс разкри как ЦРУ хаква Mac и Linux”

добавете коментар...

  1. До Cybercop

    Ти ли си олигофрена от linux-bg.org

  2. Saevar

    за Aeris да се инсталира трябва да има физически достъп, дори и да има, при добро имплементиране на intrusion prevention, няма как да стане при положение че говори по https всеки спец веднага ще го засече освен ако не е имплантиран в хостинг компания, на М$ разградения двор си остава едра решетка….

  3. До Cybercop

    Какви международни терористични организациите те гонят бе олигофрен?!?
    Ако не си чувал, всяка страна си има разузнаване, т.е. всяка страна се опитва да се сдобие с информация. Ако си мислиш, че в Китай, Русия, Индия, Япония, Германия… няма подобни групи в разузнавателните им агенции, то значи значи си пълен оли!

  4. Програмист

    линукса го порят отвсякъде даже ученици 3ти клас

  5. Name

    “Anonymous
    31/07/2017 10:32

    и кой от тея 5000 хакери
    праща info на wikikeaks ?”

    Keserfoshenshten

  6. Anonymous

    2001 – с пoявата на W xp

  7. Anonymous

    1000 вируса и не могат да заразят wikileaks ?

    значи
    wikilеакs поделние на анс(Уведoмява мат;ряла че няма избор)

  8. Anonymous

    още 2001 г

    много са напреде цирка

  9. Anonymous

    и кой от тея 5000 хакери
    праща info на wikikeaks ?

  10. Anonymous

    5 хил хакери = 1000 хакерски системи, троянци, вируси и друг злонамерен софтуер

    5:1

  11. Cybercop

    Защо нареждат Solaris и Free BSD между Linux дистрибуциите ? И, само на мен ли ми се струва, че тези агенции са по- скоро международни терористични организации.

Коментар