50 проекта за безплатен интернет с шанс за пари от ЕС

Проектите за безплатен безжичен интернет са възможност за създаване на повече работни места и за подпомагане на предприемачеството, смятат от МТИТС

Общините могат да се включат в конкурсите на ЕС за безплатен интернет на обществени места, стана ясно на информационeн ден, организиран от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

„През последните години министерството участва активно в подготовката на тази инициатива и постигна благоприятно за страната ни разпределяне на средствата. Можем да получим финансиране за 50 проекта в предстоящите конкурси до 2020 г.”, съобщи заместник-министър Димитър Геновски.

По думите му, в някои малки общини много семейства нямат достъп до световната мрежа у дома. „Те обаче ще могат да ползват бърз, безплатен интернет на обществени места като гари, библиотеки, паркове – там, където са техните приятели и съседи”, добави заместник-министърът.

Проектите за безплатен безжичен интернет са възможност за създаване на повече работни места и за подпомагане на предприемачеството, защото хората ще могат да търсят работа онлайн, каза още Геновски.

„Достъпът до публичен интернет ще подпомогне и образованието на децата, защото те ще имат достъп до огромни бази данни. Не на последно място, фирмите могат да покажат и приложат своите технологични решения”, заяви в заключение зам.-министърът.

Коментар