Виртуалните асистенти Alexa и Cortana ще си говорят

Умните колонки Echo скоро ще предложат достъп до уменията на виртуалния асистент Cortana

Amazon и Microsoft обявиха днес, че техните виртуални асистенти Alexa и Cortana скоро ще могат да говорят помежду си. Така например, умната колонка Echo ще изпълнява команди от рода на “Alexa, отвори Cortana”, а устройствата с Windows 10 – “Cortana, отвори Alexa”.

Потребителите на Alexa ще получат достъп до уникални характеристики на Cortana като резервиране на срещи и достъп до работни календари, напомняния за ангажименти и четене на имейли – и всичко това само с гласови команди.

По подобен начин, потребителите на Cortana ще заръчват на Alexa да управлява смарт устройствата в дома, да пазарува от Amazon.com, да взаимодейства с над 20 хиляди приложения от външни разработчици и много други задачи.

Достъпността на Cortana за потребителите навсякъде и на всяко устройство е ключов приоритет за Microsoft, коментира Сатя Надела, главен изпълнителен директор на компанията. Той посочва като важна стъпка за постигане на тази цел предоставянето на знанията на Cortana в света на Alexa.

На пазара се очакват много успешни интелигентни агенти, всеки от които ще има достъп до различни набори от данни и специализирани умения. Заедно, техните силни страни ще се допълват и ще предоставят по-богато потребителско изживяване, заяви от своя страна Джеф Безос, основател и CEO на Amazon.

По неговите думи, светът е голям и многообразен, а за собствениците на Echo устройства ще бъде чудесно да имат лесен достъп до Cortana. Двете технологии ще започнат да си говорят по-късно тази година.

Коментар