Best Buy спря продажбите на антивируса Касперски

Популярният в САЩ софтуер на Лаборатория Касперски отпадна от щандовете на Best Buy

Best Buy, най-голямата търговска верига за електроника в САЩ, спря продажбите на продуктите за сигурност на Лаборатория Касперски. Според публикации в американски медии, мотивът за подобно решение са съмненията за връзки на компанията с тайните служби на Русия.

Фактически, Best Buy последва препоръките на правителството на САЩ и наложи собствени санкции на руската антивирусна компания. Има твърде много въпроси без отговор и затова веригата е взела решение да прекрати продажбите на софтуера на Касперски, отбелязва американското издание StarTribune.

Представител на Best Buy потвърждава пред Ройтерс информацията за прекратяване на продажбите на продукти от руската компания, без да коментира причините за това.

През юли т.г. комисия на Конгреса на САЩ поиска от службите разследване на Лаборатория Касперски, опасявайки се, че продуктите на компанията може да съдържат кодове, използвани срещу интересите на САЩ. Същия месец правителствената администрация извади Касперски от списъка на одобрените технологични компании за доставка на продукти.

Руските власти, от своя страна, също се опасяват, че доставяният в страната софтуер на американски компании съдържа шпионски програми, използвани от специалните служби на САЩ. Може да се очаква, че Москва ще предприеме ответни мерки срещу американските разработчици на софтуер.

Коментар