Естония иска филтър за интернета в ЕС

Естония настоява за реформа в ЕС, която ще задължи всички уеб сайтове с възможност за качване на съдържание в интернет да внедрят копирайт филтри

За нови правила при качване на съдържание в интернет настоява Естония пред властите на Европейския съюз. Идеята се свежда най-общо до задължаване на уеб сайтовете, които позволяват качване на съдържание в мрежата, да го проверяват и съответно филтрират при нарушаване на авторски права.

От няколко години Европейският съюз обсъжда реформа на Директивата за защита на правата върху интелектуална собственост. Естония, една от най-напредналите в е-управлението държави в света, предлага нови мерки, които ще гарантират законността на съдържанието в глобалната мрежа.

В частност, Естония настоява за реформа, която ще задължи всички уеб сайтове с възможност за качване на съдържание в интернет, да внедрят копирайт филтри. Подобни сайтове не трябва да пропускат съдържание, нарушаващо нечии права върху интелектуална собственост, става ясно от изтекъл в мрежата документ, за който съобщава Redit.

От предложението се подразбира, че уеб сайтове, снабдени с такива филтри, ще сканират всяко съдържание, качвано от потребителите, вкл. персонални данни. Идеята се поддържа от медийната индустрия и правителството на Естония, която в момента председателства ЕС.

Представители на редица други страни обаче, сред които Чехия, Финландия, Унгария, Ирландия и Холандия, се опасяват, че копирайт филтрите противоречат на фундаментални човешки права, вкл. правото на свобода на изразяване и защита на персоналните данни.

Дори извън контекста на авторското право, реализацията на подобно приложение ще доведе до намаляване на защитата на персоналните данни, тъй като става въпрос за анализ на съдържание, качено на сайт или в облака, без съгласието на потребителя.

Критиците на европейския законопроект изтъкват, че инсталирането на филтрите ще бъде скъпо начинание и не всеки собственик на сайт ще може да си го позволи. В същото време липсата на подобни филтри ще се счита за нарушение на закона. За малкия бизнес това би означавало сериозни проблеми.

Естонското предложение, оформено като законопроект, не е първата спорна инициатива на ЕС, свързана с копирайта. По-рано се разглеждаше възможността за приемане на закон, който задължава уеб сайтовете да плащат такси за всяка връзка към съдържание, защитено с авторско право – например, новини. За това настояваха активно големите медийни компании, но законопроектът се натъкна на сериозна съпротива от интернет общността и Европейският парламент не го одобри.

Предложените от Естония мерки се явяват своеобразна алтернатива на “данъка върху връзките”. Законопроектът предвижда, ако идеята с филтрите не бъде одобрена от парламента, уеб сайтовете да носят пълна отговорност за материалите, качвани на тях.

Коментари по темата: „Естония иска филтър за интернета в ЕС”

добавете коментар...

  1. Петко

    Хората просто ще пишат нищо не значещи имена на файловете, които качват. Умните и сега го правят това. Вместо madona.flac ще пишат T4mdhf0.zip и филтрите ще ги пускат.

Коментар