Робот спасител Honda E2-DR разчита на Core i7

Роботът Honda E2-DR ще изпълнява функциите на спасител

Японската компания Honda показа прототип на хуманодиен робот-спасител, който беше обявен още през 2015 г., но едва сега придобива функционален вид, става ясно от публикация в IEEE Spectrum.

Honda E2-DR разчита на процесор Intel Core i7 в обработката на постъпващите от различни сензори данни. Главата и крайниците на умната машина, подобна по форма на човек, са оборудвани с камери и множество датчици.

Роботът е висок 168 см и тежи 85 кг. Може да се движи със скорост до 4 км/ч, да изкачва стълбища, да минава през тесни пътеки (30 см ширина), да отваря врати и преодолява препятствия, както и да се огъва под ъгъл до 180°.

Honda E2-DR анализира окръжаващата среда в търсене на най-подходящия маршрут. Нещо повече, роботът е способен да изпълнява поставените задачи и в условия на проливен дъжд.

Включената в комплекта на устройството батерия обезпечава автономна работа на машината в продължение на час и половина. Но все още пред инженерите на Honda има много работа, за да направят Honda E2-DR готов за серийно производство.

Коментар