Amazon спестил 250 млн. евро данъци в ЕС

Почти три четвърти от печалбата на Amazon в ЕС не е била обложена с данъци, установи Брюксел

Разследване на Европейската комисия установи, че Люксембург е предоставил неправомерни данъчни облекчения на Amazon в размер на около 250 милиона евро, съобщиха днес от Брюксел.

Това е незаконно, съгласно правилата на ЕС за държавните помощи, тъй като е позволило на Amazon да плати значително по-малко данъци, в сравнение с други компании. Сега Люксембург трябва да си върне незаконната помощ.

„Люксембург е предоставил на Amazon незаконни данъчни облекчения. Вследствие на това почти три четвърти от печалбата на Amazon не е била обложена с данъци”, заяви Маргрете Вестегер, комисар по въпросите на конкуренцията.

Казано другояче, на Amazon е било позволено да плати четири пъти по-малко данъци, отколкото други местни дружества, подчинени на същите национални данъчни норми. Според правилата на ЕС за държавните помощи, това е незаконно, подчерта Вестегер.

„Държавите членки не могат да предоставят избирателно на мултинационални групи избирателни данъчни облекчения, които не се предоставят на останалите“, категоричен е еврокомисарят.

Разследването заключава, че чрез данъчно становище, издадено от Люксембург през 2003 г., чието действие е било удължено през 2011 г., данъкът, дължим от Amazon в страната, е бил намален без основателна причина.

Данъчното становище е позволило на Amazon да прехвърли по-голямата част от печалбите си от дружество от групата на Amazon, подлежащо на данъчно облагане в Люксембург (Amazon EU), на дружество, което не подлежи на данъчно облагане (Amazon Europe Holding Technologies).

По-конкретно, данъчното становище е допуснало плащането на лицензионно възнаграждение от Amazon EU на Amazon Europe Holding Technologies, като по този начин облагаемите печалби на Amazon EU са били значително намалени.

Разследването на Комисията показа, че равнището на лицензионните възнаграждения, допуснато с данъчното становище, е било завишено и не е отразявало икономическата действителност.

Коментар