25% от РС-тата у нас се продават с лицензен Windows

Пазарът ни е по-близък до албанския, отколкото до европейския, коментира Доника Георгиева от Microsoft

Не повече от 25% от персоналните компютри на нашия пазар се продават с лицензен Windows. Толкова е делът на лицензираните Windows PC и в Албания, заяви Доника Георгиева, която отговаря за  ОЕМ лицензирането в Microsoft България, по време на АСБИС Академия в Банско.

За сравнение, 35% от продаваните РС в Сърбия имат лицензен Windows, а в Гърция този показател е цели 70%. Пазарът ни е по-близък до албанския, отколкото до европейския, коментира Георгиева.

Тя наблегна на факта, че лицензираните Windows компютри получават безплатни ъпдейти, вкл. на антивируса Microsoft Defender, докато изтеглените от торентите копия лесно могат да бъдат инфектирани с вируси. Всеки трети компютър с нелицензиран Windows бива заразен с вируси, предупреди представителят на Microsoft.

Проблемът е още по-сериозен за бизнес организации – там нелицензираният и незащитен софтуер крие риск от кражба на данни, вкл. банкови данни. Освен това разпространението и ползването на нелицензиран софтуер е незаконно, допълни Георгиева.

Лицензният Windows може да се придобие по няколко начина – при покупката на компютър с ОЕМ лиценз, с пакет в кутия – с флашка или диск, както и по схемата за Volume лицензиране, която е приложима при бизнес потребителите.

ОЕМ лицензирането е по-евтино с около 20% спрямо пакетите, но не позволява трансфериране на лиценза на друг компютър. Не е законно също дилърите да продават ОЕМ лиценза на повече от един компютър. На компютрите с легален Windows се залепват стикери, които са защитени от фалшификации с релефен печат и други елементи.

Коментари по темата: „25% от РС-тата у нас се продават с лицензен Windows”

добавете коментар...

  1. cur os

    Ужас.
    Дали със заразен ?
    🙂

  2. Дедовия

    Най безопасният OS е изключения от ел. мрежата и щепсела клъцнат 😀

  3. Вируси

    “Всеки трети компютър с нелицензиран Windows бива заразен с вируси…”. Това е така, защото 1 на 3-ма притежаващи такъв компютър нищо не разбира от компютри. Всеки двама обаче разбират…

    От друга страна, вероятно почти всеки един компютър с лицензиран Windows бива заразен с вируси, защото само глупак би тръгнал да си купува лицензиран Windows.

  4. Веселин Кирилов

    Аз също ползвам Linux, по конкретно дистрибуцията Fedora. Мога да твърдя че Fedora е най добрата ОС за разработка на софтуер. По-добра е единствено MacOS.Не съм луд за да се върна към Windows

  5. Йордан

    В България всички са супер умни и затова използват Linux 🙂

  6. Anonymous

    бг като 52 щат ТРЯБВА купува повече прозорци ;

    ако не искат ще им сложат закон за прозореците и техният компот.

  7. Ивайло Тошев

    Аз преди година си купих MacBook Pro, а преди това над 15 години ползвах предимно Linux и съответно хардуера съм си го купувал без Windows.
    Добре, че беше кака Доника от Майкрософт да ме светне, че така постъпвам като Албанец !

  8. Simple

    Тяхната работа е да пропагандират сред населението, белкем някой от по-глупавите се обърка и си купи лицензиран Windows. Още повече този боклук 10-ката… Нима е вярно, че само и единствено изтеглените от торент Прозорци се инфектират. Нима оригиналните не се заразяват ? Ако всеки 3-ти нелицензиран бива заразен с вируси, то също така всеки 2-ри (лицензиран правилно или пиратски) също е заразяван с вируси. То самия Windows се превърна в един голям вирус и шпионин последните години. Нима при оригиналния Windows няма абсолютно никакъв шанс от кражба на данни ? Аз съм човек, който от 2004 до 2013г е дал толкова много пари на МикроМеките, че до ден днешен ми е трудно да го преглътна. Купувал съм си техен хардуер, лицензи за Win XP, Vista, 7, 8, 8.1, имал съм лицензи за Office 2007 и 2013, и имах много проблеми, особено последните години. Отвориха ми се очите и никога вече пари няма да дам на МикроМеките. “Нелицензиран” Windows активираш за 30 секунди, оригинален може и за 30 дни. А и да давам пари за боклуци като Прозорци 8 и 10 ? Има GNU/Linux 😉 Things can be simple

  9. Anonymous

    mint linux

  10. Cybercop

    @ха: Всъщност, повечето машини в магазините за техника са с инсталирана някаква Linux дистрибуция. Но, предимно с цел да се види, че машината работи. Дори да ползваш тази ОС, след покупката се налага да преинсталираш.

  11. Cybercop

    Доста подвеждаща статия. Тези проценти от всички машините с инсталиран Windows ли са или от всички машини изобщо. Нищо неморално и незаконно няма в това да продаваш и купуваш хардуер без скъп фирмен софтуер, който може и да не е потребен на потребителите.

  12. ха

    Интересно ми е какъв е дялът на продажба с нелицензиран Windows? Ако по-голямата част от тях са без OS, тогава няма съществен проблем, защото никой не може да направи точна статистика на броя на компютрите с Linux. Продажбата на компютри с инсталиран Linux е много малък, защото ползвателите на Linux си имат предпочитания, а там няма един вариант – използваните Linux дистрибуции са десетки видове. Всеки предпочита да си го инсталира на чисто…

Коментар