Е-България е на последните места в ЕС

България изостава чувствително по ключови показатели за е-бизнес и е-услуги, в сравнение с останалите държави от ЕС, според данни, изнесени от CBN

Около 64% от домакинствата в България имат достъп до интернет, като в това отношение страната ни заема последното 28-мо място в ЕС, където средният показател е 85%, съобщи Людмил Стойчев от агенция CBN по време на АСБИС Академия в Банско.

Данните сочат, че 18% (1,3 млн. души) ползват интернет през лаптоп или таблет, като тук сме на 22-мо място в ЕС със среден показател 27%. Статистиката показва още, че 12% (900 хил. души) от българите ползват интернет през смартфон и така страната ни заема 11-то място в ЕС, където средният показател е 11% – това е и най-доброто ни постижение.

Висок е делът (91%) на предприятията с персонал над 9 души и достъп до интернет, но въпреки това сме на 26-то място в ЕС, който има среден показател 97%. Около 30% от служителите в същата категория компании имат интернет на работно си място, при средно 55% в ЕС, което отново ни отрежда незавидното последно място.

По-малко от една четвърт (19%, или 1,4 млн.) от българите са ползвали услугите на е-управлението през последната година, в сравнение с 48% в ЕС. Това означава предпоследно 27-мо място за страната ни. Същевременно, преките и косвени разходи за електронно правителство през 2016 г. възлизат на $44,5 милиона по 342 договора.

17% (1,2 млн. души) са направили поръчка през интернет през миналата година, в резултат на което заемаме 27-мо място в ЕС, където средният дял на пазарувалите онлайн е 55%. В потвърждение на това е и фактът, че едва 10% от общия обем на ИТ дилърите идва от интернет продажби, според данните на CBN.

Фрапираща е разликата между дела на интернет търговията в София и провинцията. Докато в столицата онлайн търговията на ИТ дилърите заема 25% от общия им бизнес, в страната този дял е само 4% през 2016.

Прогнозата за следващата година сочи нарастване на дела на интернет търговията до 30% в София и до 9% в провинцията, а като цяло за страната онлайн продажбите ще заемат 15% от бизнеса на дилърите. „По-висок процент продажби през мрежата означава по-ниска цена за правене на бизнес”, заключи Людмил Стойчев.

Коментари по темата: „Е-България е на последните места в ЕС”

добавете коментар...

  1. Дедовия

    Мда и после да се занимаваме да актуализираме софтуера я на хладилника я на фурната я на пералнята, щото някой пъпчив пубер няма друга работа освен да си бий ч..й и да се занимава с хак на тея бъгави изпълнения.

  2. Димитър Иванов

    Много точни коментари, просто няма начин как да се вдигнат повечето от тези проценти точно заради доста стари хора, доста цигани и един не малък процент много бедни хора, които същеврменно са и слабо образовани и нямат желание да се образоват.

  3. Иван

    А да не говорим колко много хора са умствено ограничени и уменията им се свеждат само до няколко неща да си драпат всеки ден смартфончето, фейсбука и оная си работа между краката.

  4. Bg ialumi

    Не виждам нищо смущаващо при застаряваща нация като нашата от която половината обхваща роми и хора над 55/60 годишна възраст неспособни да се оправят с новите технологии. Като включим и факта, че сме една от най бедните страни в ЕС то няма как да гоним западните страни.

Коментар