Microsoft прокара 160Tbps кабел през Атлантика

  Кабелът Marea, положен по дъното на Атлантическия океан, е дълъг 6500 километра и тежи 4500 тона

Microsoft приключи успешно съвместния проект с Facebook за прокарване на интернет кабел в Атлантическия океан, който свързва крайбрежието на американския щат Вирджиния с град Билбао на брега на Испания.

Кабелът Marea, положен по дъното на океана, е дълъг 6500 километра и тежи 4500 тона. Неговата пропускателна способност е 160 терабита в секунда, което е 16 млн. пъти повече от средната скорост на домашна интернет линия и еквивалентно на 71 млн. едновременни гледания на видео с висока резолюция.

Кабелът се състои от 8 оптични влакна, защитени с обвивка от няколко слоя – меден, пластмасов и водонепроницаем. Близо до бреговете кабелът е поставен в специален защитен кожух, но в голяма част от маршрута лежи на дъното на океана.

Огромната пропускателна способност на кабела ще удовлетвори нарастващото търсене на интернет и облачни услуги, отбелязва Microsoft. Според изследване на Brookings, към 2020 г. достъп до интернет ще имат 5 млрд. души, или два пъти повече, отколкото в момента.

По-голяма част от интернет трафика минава по кабели, прокарани по дъната на океани, за да свържат континентите в мрежа. Излизането от строя на части от тази мрежа може да повлия крайно негативно на комуникациите по света.

Коментари по темата: „Microsoft прокара 160Tbps кабел през Атлантика”

добавете коментар...

 1. Saevar

  Испанците имат наистина нужда да ъпгрейднат мрежите си, там нета е отвратителен, или поне на мен така ми се струва тъй като при нас в Скандинавия е 1 гигабит домашния и като отида там направо се изприщвам от лошия им нет

 2. Beyond

  ” … към 2020 г. достъп до интернет ще имат 5 млрд. души, или два пъти повече, отколкото в момента.”

  За две години ще се удвои броя на хората имащи достъп до Интернет. Що за глупости пишете? 🙂

 3. ха

  Не поздравяваш когото трябва.

 4. Anonymous

  Мерните единици са километра, не метра. Иначе поздравления за стореното.

Коментар