Зукърбърг показа автономен VR шлем Oculus Go

Новият шлем за виртуална реалност Oculus Go, представен от основателя на Facebook Марк Зукърбърг, е напълно автономно безжично устройство, което може да работи самостоятелно, без да е свързано с компютър или смартфон.

Oculus Go има LCD екран с резолюция 2560×1440 пиксела и вградени говорители, но предоставя и стандартен 3,5-мм изход за слушалки. Шлемът е придружен от контролер с тъчпад и спусък за задействане – същия като Samsung Gear VR.

Приложенията за Gear VR и Oculus Go са съвместими и използват еднакви контролери, подчертаха от Facebook. Новият VR шлем на Oculus (компания в състава на Facebook) се очаква да излезе на пазара в началото на 2018 г. с цена 199 долара.

Марк Зукърбърг позиционира Oculus Go като устройство за гледане на филми и концерти, за игри или просто за разходка с приятели във виртуалната реалност.

Същевременно, Facebook повдигна завесата и пред следващия VR шлем – Oculus Santa Cruz, който се разработва в момента. Подобно на Oculus Go, устройството е безжично и автономно, но има повече възможности от досегашните два модела.

Oculus Santa Cruz разполага с 6DOF камера, способна да разпознава движения с шест степени на свобода. Устройството е придружено от двойка контролери на движение, които комуникират със сензорите на шлема през инфрачервен интeрфейс.

Коментар