Зукърбърг показа автономен VR шлем Oculus Go

Марк Зукърбърг на фона на новия VR шлем Oculus Go

Новият шлем за виртуална реалност Oculus Go, представен от основателя на Facebook Марк Зукърбърг, е напълно автономно безжично устройство, което може да работи самостоятелно, без да е свързано с компютър или смартфон.

Oculus Go има LCD екран с резолюция 2560×1440 пиксела и вградени говорители, но предоставя и стандартен 3,5-мм изход за слушалки. Шлемът е придружен от контролер с тъчпад и спусък за задействане – същия като Samsung Gear VR.

Приложенията за Gear VR и Oculus Go са съвместими и използват еднакви контролери, подчертаха от Facebook. Новият VR шлем на Oculus (компания в състава на Facebook) се очаква да излезе на пазара в началото на 2018 г. с цена 199 долара.

Марк Зукърбърг позиционира Oculus Go като устройство за гледане на филми и концерти, за игри или просто за разходка с приятели във виртуалната реалност.

Същевременно, Facebook повдигна завесата и пред следващия VR шлем – Oculus Santa Cruz, който се разработва в момента. Подобно на Oculus Go, устройството е безжично и автономно, но има повече възможности от досегашните два модела.

Oculus Santa Cruz разполага с 6DOF камера, способна да разпознава движения с шест степени на свобода. Устройството е придружено от двойка контролери на движение, които комуникират със сензорите на шлема през инфрачервен интeрфейс.

Коментар