НАСА подготвя марсоход с 23 камери

„Mars 2020” ще бъде оборудван с 23 камери с различно предназначение

Американската космическа агенция НАСА разкри подробности за следващата версия на своя марсоход. Очакваният „Mars 2020” ще бъде оборудван с 23 камери с различно предназначение, благодарение на което апаратът ще може да снима панорами, да преодолява препятствия, да изучава атмосферата и т.н.

Една от камерите е монтирана вътре в самия марсоход, за да изучава събраните от планетата образци. При кацане на апарата НАСА планира да заснеме обширни панорами от Марс и за първи път да снима отваряне на парашут на чужда планета.

Mars-2020 превъзхожда значително своите предшественици. Така например, Curiosity носи на борда 17 камери, а марсоходите Spirit и Opportunity имат по 10 камери. Първото поколение марсоход, Sojourner, пък разполагаше само с 3 камери.

Разбира се, подобрения има не само в броя на камерите, но и в тяхното качество. Предвидени са поддръжка на 3D изображения с висока резолюция, по-широки зрителни ъгли, усъвършенствана оптика и др.

Както се подразбира от името, Mars-2020 ще започне своята мисия през 2020 г. Очаква се марсоходът да бъде изстрелян през лятото и да кацне на Червената планета през февруари 2021 г.

Коментар