Fujitsu: Дефицит на ИТ умения спъва цифровата трансформация

Дънкан Таит, Оливие Ончлин и Джо де Влигхер изведоха на преден план темата за ролята на хората в процеса на дигитална трансформация пред близо 5000 души на Fujitsu Forum 2017

Цифровите технологии променят бизнес-процесите и бизнес-моделите, но тази мащабна метаморфоза, станала известна напоследък като дигитална трансформация, е спъвана от не-технологичен проблем: хората. По-точно липсата на дигитални умения у тях.

Около 70% от компаниите извън технологичния сектор имат крещяща нужда от свежи технологични познания и способности у екипите си. Това показа проучване сред 1625 старши бизнес-лидери по света, оповестено от Fujitsu по време на най-мащабния форум на компанията – Fujitsu Forum 2017, който се състоя на 8 и 9 ноември в Мюнхен, Германия.

Налице е същинска пропаст между дигиталните стратегии на компаниите и възможностите за тяхното изпълнение. Бизнесите разпознават безусловно важността на дигитализирането на своята работа. Трудно им е обаче да постигнат промяната, която е нужна, за да продължат да се развиват успешно в новата среда. 7 от 10 компании имат недостиг на дигитални умения.

„Този проблем, според нас, само ще се задълбочава занапред“, прогнозира Дънкан Таит, директор и CEO на Fujitsu за пазарите в региона EMEA (Европа, Близък изток и Африка) и Америките. С други думи, войната за технологичните таланти тепърва ще се нажежава.

Проблемът става изключително болезнен, когато се вземе предвид високата стойност на провалените технологични проекти. 28% от фирмите, участвали в изследването, са имали поне един подобен проект. Бизнесите в проучването казват, че средната цена на един провален ИТ проект е около 555 000 евро. Дори и при рано преустановяване на проект с изгледи за провал цената на несбъднатото начинание остава висока – около 423 000 евро.

По-новото поколение – така наречените „digital natives” – има необходимите знания, за да позволи на един бизнес да „плува“ във водите на новата, силно цифровизирана реалност. Тези млади хора са „на ти“ със социални мрежи, кибер-маркетинга, виртуалната реалност.

„И все пак, не можеш просто да хванеш и да изхвърлиш всичките си служители и да назначиш digital natives”, каза Оливие Ончлин, COO на белгийската финансова компания Belfius, по време на откриването на форума. Затова е важно работещите в дадена организация да се обучават, да се адаптират постоянно към новата, дигитализирана бизнес-среда.

Особено ценни са уменията в областта на сигурността, стана ясно от присъствието на Джо де Влигхер, CIO на Norsk Hydro – енергийна компания, която подобно на много други от своя бранш, е постоянен обект на виртуални атаки.

Недостигът на компетенции е и причината, поради която все по-интензивно в ИТ сферата се търсят съвместни проекти – такива, при които специфичната експертиза на дадена организация се съчетава с технологичната компетентност на утвърден ИТ разработчик, посочиха от Fujitsu. Това значително намалява риска от провал.

Създават се индивидуални  и иновативни решения, които на практика реализират предимствата на дигиталната трансформация. В този процес дори възникват нови технологични „екосистеми”, чиито отпечатък все повече ще бележи развитието на технологиите, заключи Дънкан Таит.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментари по темата: „Fujitsu: Дефицит на ИТ умения спъва цифровата трансформация”

добавете коментар...

  1. Saevar

    100% съм съгласен с колегата под мен, натъквам се постоянно на много 20 + годишни които не са много на ти с офис работата на компютър а работят в офис от години и трябва да влизам с теамвюър да им показвам кое как се прави…. ама иначе са много спец на ФБ и снапчат и там глупостите му…

  2. Бойко

    Цифровата трансформация спъва сама себе си, тъй като не предлага решение на проблемите, които я съпътстват. Не можеш да автоматиризаш всичко, да оставяш хората без работа, но и да очакваш, че всички ще останат доволна консуматорска маса и икономиката ще върви. А пък тези “диджитал нейтивс” какви умения имат? Да се взират в смартфона си, докато са на маса със събеседници ли?

Коментар