Tри българки отличени за научните си идеи

Стипендиите „За жените в науката“ подкрепят идеите на млади жени учени. На снимката (отляво надясно): д-р Наталия Берберова-Бухова, Бриджит Стрелър – генерален мениджър на L’Oréal България, д-р Кирилка Младенова, д-р Изабела Генова

Новаторските научни идеи на три българки бяха отличени по програмата „За жените в науката“. Д-р Изабела Генова, д-р Кирилка Младенова и д-р Наталия Берберова-Бухова са тазгодишните носителки на националната стипендия и получават по 5000 евро за развитие на своите проекти с глобално значение.

Проектът, с който д-р Изабела Генова впечатли журито на програмата, цели откриване на нови екологосъобразни алтернативни източници на енергия и изграждане на устойчиви енергийни системи. Голяма част от изследванията си тя ще проведе в Института по органична химия на БАН, където е асистент от няколко години. Интересен факт е, че д-р Генова, на 29 години, е най-младата стипендиантка по програмата в България.

Д-р Кирилка Младенова изследва задълбочено белтъка човешки бестрофин 1. Мутации в гена, който кодира този белтък, водят до прогресивно намаляване на зрението и слепота. Научната тема е обект на интерес за д-р Младенова още от бакалавърските й години. В момента тя е главен асистент в Биологическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, Катедра „Биохимия“.

Проектът, с който д-р Наталия Берберова-Бухова спечели стипендията „За жените в науката“, е с фокус върху изобретяването на нова среда за запаметяване на информация, която ще е с много по-голям капацитет от наличните на пазара в момента. В основата на проекта е използването на наночастици. Той ще бъде реализиран в Института по оптически материали и технологии на БАН, в който д-р Берберова-Бухова е главен асистент.

Стипендиите „За жените в науката“ се отпускат всяка година от L’Oréal и ЮНЕСКО на млади жени учени и имат за цел да подкрепят тяхната научноизследователска кариера. Тази година програмата се провежда за 7-и пореден път в България. Новото осмо издание на „За жените в науката“ предстои да започне след няколко седмици с отваряне на приема на кандидатури за 2018 г.

Коментари по темата: „Tри българки отличени за научните си идеи”

добавете коментар...

  1. Иван Младенов

    Докато не разберете, че науката няма националност, всички подобни новини, няма да са нищо повече от смешно патриотковско пънене. Какъв е Айнщайн по националност – евреин, швейцарец, американец?

Коментар