Cisco влага 1 млрд. долара в „умния” град

Мрежовият гигант Cisco обяви програма за ускорено финансиране на градската инфраструктура с бюджет от 1 млрд. долара. Целта на „City Infrastructure Financing Acceleration Program” е да направи по-достъпни финансирането и новите технологии за градовете в различни страни по света.

Програмата ще се финансира от Cisco Capital с участието на инвестиционния фонд Digital Alpha Advisors и пенсионните фондове APG и Whitehelm Capital. Според представители на компанията, именно финансирането е основният препъни камък пред властите, които тръгват по пътя на трансформацията към умен град.

Cisco, заедно със своите партньори, ще достави на градските власти финансови средства и експертен потенциал, които са така необходими за реализацията на умни проекти. Новата програма на компанията ще помогне на градовете да внедрят иновативни технологии с минимални инвестиции.

Целта пред градовете е да намалят потреблението на енергия и задръстванията, да улеснят паркирането, да повишат приходите на обществения транспорт и др. Финансиране на базата на разпределение на приходите ще позволи на градовете да обвържат инвестициите с желаните резултати. Цифровизацията на инфраструктурата ще стимулира предлагането на нови услуги и съответно общините ще получават повече приходи.

Cisco представи също допълнителна функционалност за свързаната цифрова платформа Cisco Kinetic for Cities, която е интегрирана с платформата за обработка на IoT данни Cisco Kinetic. Новите функции целят да повишат обществената сигурност.

Коментар