САЩ искат да отменят мрежовата неутралност

Действащата в момента мрежова неутралност може да бъде отменена в САЩ

Аджит Пай, шефът на Федералната комисия по комуникации (FCC) на САЩ, обяви официално план за отказ от принципа на мрежова неутралност, съгласно който доставчиците на интернет нямат право да дават приоритет на едни или други уеб сайтове. Гласуването по този въпрос е насрочено за 14 декември т.г., предаде Ню Йорк Таймс.

Принципът на мрежова неутралност подразбира, че при предоставяне на своите услуги, телеком операторите не дават предпочитание на дадено съдържание, приложение или сайт пред други. С отмяната на мрежовата неутралност, американските оператори ще могат да предлагат различни условия за трафик на уеб сайтовете, услугите и приложенията, вкл. да взимат допълнителни пари за по-висока скорост на достъпа до определени сайтове.

Отмяната на мрежовата неутралност очевидно е изгодна за телеком операторите, поради което те активно лобират за отслабване на законодателната рамка в тази област в различните държави. Намеренията на операторите обаче срещат съпротива от ИТ корпорациите, в частност от членовете на американската интернет асоциация, сред които Microsoft, Twitter, Amazon и Netflix.

Коментари по темата: „САЩ искат да отменят мрежовата неутралност”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Това е като да си плащам за да не ми светят светофарите непрекъснато червено на път за в къщи. Или а работа. Или за магазина… Бизнеса в САЩ винаги е имал много интересни идеи. Като например идеята всичката питейна вода да е бутилирана и платена… Ако няма съдържание в нета няма да има и трафик. Тогава няма да има нужда от телекомуникации. Защо телекомуникациите не плащат на създателите на съдържание, че им намират клиенти?

  2. :о)

    Епа то тука в БГ за висока скорост си се плаща… 🙂
    Иначе кОр…

  3. Saevar

    тва може да се случи само в Щатите или някаква такава бананова страна където е още на ADSL, VDSL, тук в Скандинавия сме на по Гигабит връзка, аз си плащам за 1 гигабит скорост на месец, до БГ ми е 900 Мб (до София, мтел, теленор, виваком) та тва няма да има приложение в северна Европа.

  4. Mitak

    80-90% от трафика в интернет е видеосъдържание. YouTube прави пари от реклама а телекомите не получаават дял от това. Като няма чакълък – по ниска скорост към Youtube за да не им се натоварва мрежата.

Коментар