Как да инсталираме видео карта в компютъра

Инсталирането на графична карта не е трудна задача. Неправилна инсталация обаче може да повреди картата или още по-лошо – дънната платка. Така че, ако се чувствате неуверени, по-добре се обърнете към специалист.

Първата стъпка е да определите какъв тип графична карта е необходима за компютъра ви. Проверете кои карти са съвместими с вашата дънна платка от документацията, придружаваща компютъра ви, или попитайте търговеца, от който сте купили РС-то.

След като се сдобиете с подходяща карта, пригответе си необходимите инструменти – а това са една немагнитна отвертка и антистатична гривна. Не пренебрегвайте гривната, защото дори и най-малкия разряд от статично електричество може да повреди новата ви видеокарта.

Изключете компютъра и свалете страничния капак на кутията, за да имате достъп до слота за монтиране на картата. Не докосвайте нищо вътре в кутията, ако това не се налага. Поставете компютъра да легне и намерете разширителния слот, който може да бъде AGP, стандартен PCI или PCI Express.

Премахнете металната пластина, покриваща слота на задната страна на компютъра. Някои пластини са прикрепени към шасито с болтове, а други се отстраняват без помощта на отвертката.

Извадете новата си видеокарта от кутията, внимателно я поставете в разширителния слот и я натиснете, така че да стои стабилно в него. Повечето разширителни слотове имат механизъм за зацепване на картата, който е различен при различните производители. Използвайте отвертката или друг метод за закрепяне на картата към гърба на шасито, откъдето вече премахнахте предпазната пластина.

След монтиране на видеокартата, проверете дали тя се нуждае от захранване директно от блока на компютъра. Инструкциите в документацията към картата ще ви укажат необходим ли е захранващ конектор и какъв тип. По-новите PCI Express карти често изискват специален конектор. Обикновено мощните видеокарти от висок клас идват с адаптер за използване в системи, които нямат подходящо захранване за този тип карти.

Щом захраните картата, изправете компютъра и го включете, преди да сте поставили обратно капака на кутията. Трябва да се уверите, че вентилаторът на картата работи. Нали не искате неправилно свързване или повреден вентилатор да доведат до прегряване и повреда на картата при първото включване на компютъра?

Когато се убедите, че вентилаторът на видеокартата работи, изключете компютъра и поставете сваления капак отстрани на кутията.

Пуснете компютъра отново, за да инсталирате драйвера на картата. Той се намира на придружаващото вашата покупка CD или DVD. Не е изключено обаче на компактдиска да е стара версия на драйвера. Ако имате достъп до интернет, свалете от сайта на производителя най-новия драйвер за видеокартата. Инсталирайте го и с това задачата ви приключва. При каква резолюция и честота ще работи картата зависи от възможностите на вашия монитор и личните ви предпочитания.

Коментари по темата: „Как да инсталираме видео карта в компютъра”

добавете коментар...

  1. Дамян

    начи аз на Баниву мойта кърта йя слоьих сас замах саму напражй шчтрак и готову кикво са тези статия бе кофри

  2. Мони

    Айде, айде, човек се учи цял живот. И аз още не съм слагал карта, ама като заслагам, ще се радвам, че съм чекнал това

  3. Emo

    Da polezna e ,no trqbva da si dosta nekompetenten v tazi oblast ,za da ne mojesh da postavish edna video karta….

  4. koko

    jivi i zdravi mnogo polezna tema spestih si pari za montaj!

Коментар